Верига от любими рецепти
Десерт от извара, праскови и карамел с хрупкави туиля

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло50 g g
белтъци белтък1
пудра захар пудра захар30 g g
брашно брашно30 g g
мазнина мазнина
(за обработка)
захар захар90 g g
готварска сметана готварска сметана100 g g
праскова праскова3
извара извара500 g g
йогурт йогурт
(натурален)
150 g g
хартия за печене хартия за печене

Десерт от извара, праскови и карамел с хрупкави туиля

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:05 h
(1)

Начин на приготвяне

Разтопи 20 g от маслото. Разбий белтъка с пресятата пудра захар. Добави първо брашното, а после и разтопеното масло, като не спираш да бъркаш. Остави полученото тесто на хладно за 30 min.

Натопи в брашно форма за изрязване на сладки и маркирай с нея 4 кръга (7 cm Ø) върху покрита с хартия за печене тава. Във всеки кръг разстели тънко по 1 ч. л. тесто и печи 5 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистокафяво.

Веднага извади кръговете от тавата с помощта на кухненска шпатула и ги огъни около намазнена дебела дървена точилка до получаването на полукръг. Остави ги да стегнат. Обработи по същия начин цялото тесто, а после остави бисквитките да изстинат.

За приготвянето на карамела разтопи 60 g захар и останалото масло и карамелизирай 2 - 3 min, като разбъркваш от време на време. Загаси със сметаната и остави да къкри, докато карамелът се разтопи. Остави да изстине.

Залей прасковите с топла вода, обели ги, разполови ги, отстрани им костилките и ги нарежи на кубчета. Разбъркай изварата с йогурта и останалата захар. Добави карамеления сос, като оставиш 2 - 3 с.л. настрана, прибави прасковите и отново разбъркай.

Разпредели в купички или чаши и отгоре накапи с оставения настрана карамел. Сервирай с туиля.

Съвет:
Можеш да приготвиш туиля един ден предварително. В този случай след като изстинат ги опаковай без достъп на въздух.