Верига от любими рецепти
Добруджанска яхния с пиле

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

пилешкo бутче пилешкo бутче4 бр. бр.
червени чушки червена чушка8 бр. бр.
чесън чесън2 скилидки скилидка
зелени чушки зелена чушка1 бр. бр.
зелени люти чушки зелени люти чушки2 бр. бр.
краве масло краве масло30 g g
олио олио40 ml ml
брашно брашно50 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон300 ml ml
магданоз магданоз1 връзка връзка
домати домат3 бр. бр.
лук лук1 глави глава
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер1 щипки щипка
захар захар1 щипки щипка

Добруджанска яхния с пиле

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(19)

Начин на приготвяне

Овалваме пилешките бутчета в брашно, запържваме ги в загрятото в тенджера олио до златист цвят, след това ги изваждаме. 
Нарязваме зелената и червените чушки на кубчета, лютите – на малки парченца, а лука – на дребно. В същата тенджера задушаваме зеленчуците, добавяме маслото и брашното и задушаваме още малко. Настъргваме 2 скилидки чесън и овкусяваме с червен пипер, сол и щипка захар, за да се неутрализира лютото.
Наливаме предварително приготвения зеленчуков бульон, за да се получи сос, и връщаме пилето. Добавяме доматите, нарязани на кубчета, и готвим поне 30 минути до пълното сваряване на месото. Накрая прибавяме връзка накълцан магданоз.

Интересно: В Добруджанския край яхниите са много популярни ястия – за тях се ползват чушки, домати, чесън, праз, суха бамя, сини сливи и предимно птиче месо. В други краища на България, например в Ловешко и Плевенско, това ястие се нарича пиле лютика.