Верига от любими рецепти
Домашна луканка

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Сложна и времеемка рецепта. Рецептата не се препоръчва за хора без опит в кухнята и зреенето на месо.

Съставки

говеждо месо говеждо месо3 kg kg
свински бут свински бут1 kg kg
свински гърди свински гърди1 kg kg
сланина сланина300 g g
сол сол120 - 150 g g
кимион кимион30 g g
черен пипер черен пипер30 g g
лют червен пипер лют червен пипер
(може и сладък)
30 g g
захар захар30 g g
черва за пълнене черва за пълнене300 g g

Домашна луканка

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(43)

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 35 – 45 дни

За приготвяне на рецептата имаме нужда от следните консумативи: кухненски канап, прътове за провесване и дървени дъски с тежести (може тухли или камъни).

Нарязваме говеждото и свинското месо на едри късове, осоляваме и ги оставяме да узреят в хладилник за 24 h. Смиламе ги на месомелачка на по-едра приставка заедно със сланината. След това добавяме всички подправки. 

Разбъркваме каймата и напълваме червата с машина/приставка за пълнене. 250 – 300 g са оптималните парчета, за да може месото да се изсуши равномерно. 

Важно е в червото да няма въздух. Обезвъздушаваме, като правим малки дупки в напълненото черво с помощта на игла или остър тънък нож. След това довършваме изкарването на въздуха с помощта на точилка.

Връзваме краищата на всяка луканка и я разточваме отново. Провисваме на хладно и проветриво място с контролирана температура около и под 10° C. На всеки 4 дни сваляме луканките и ги разточваме. 

Поставяме между дъски с тежести, за да станат плоски за ден и отново окачваме да се сушат. Периодът на сушене зависи от степента на изсъхналост, която целим да постигнем, но не трябва да е по-кратък от 25 дни. Добре е луканката да зрее около 40 дни или до постигане на плътна структура. Най-сигурното зреене е в отделен хладилник, който има допълнителен вентилатор и контрол на температурата.