Верига от любими рецепти
Джуркана манджа с коприва и сини сливи по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

коприва коприва100 g g
сушени сливи сушени сливи
(сини)
100 g g
червени чушки червена чушка3 бр. бр.
лук лук2 глави глава
доматено пюре доматено пюре20 g g
краве масло краве масло50 g g
чесън чесън2 скилидки скилидка
яйца яйце3 бр. бр.
сол сол
черен пипер черен пипер

Джуркана манджа с коприва и сини сливи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(13)

Начин на приготвяне

Накисваме сухите сини сливи във вода, за да омекнат. Нарязваме зеленчуците на кубчета, копривата - на дребно, а чесъна настъргваме.
Загряваме маслото и в него задушаваме лука, чесъна и чушките. Прибавяме доматеното пюре и нарязаните сини сливи. Разбъркваме, след което слагаме копривата, предварително изчистена и нарязана. Разбиваме яйцата, изсипваме ги при останалата смес, разбъркваме и овкусяваме със сол и черен пипер.

Интересно: Преди век в Централния Балкан правели каша само от коприва, като я попарвали и размачквали с джуруляк - специален дървен уред с къси разклонения в долната част. Овкусявали джурканата коприва с орехи и сол. Поради малкото, с което разполагали, нашитебаби и дядовци често измисляли кулинарни шедьоври в три съставки.