Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Джуркана манджа с коприва и сини сливи
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Накисваме сухите сини сливи във вода, за да омекнат. Нарязваме зеленчуците на кубчета, копривата - на дребно, а чесъна настъргваме.
Загряваме маслото и в него задушаваме лука, чесъна и чушките. Прибавяме доматеното пюре и нарязаните сини сливи. Разбъркваме, след което слагаме копривата, предварително изчистена и нарязана. Разбиваме яйцата, изсипваме ги при останалата смес, разбъркваме и овкусяваме със сол и черен пипер.
Интересно: Преди век в Централния Балкан правели каша само от коприва, като я попарвали и размачквали с джуруляк - специален дървен уред с къси разклонения в долната част. Овкусявали джурканата коприва с орехи и сол. Поради малкото, с което разполагали, нашитебаби и дядовци често измисляли кулинарни шедьоври в три съставки.