
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
лаврак лаврак | 2 | ||
чесън чесън | 2 скилидки скилидка | ||
лимони лимон | 1 | ||
мащерка мащерка | 2 стръка стрък | ||
розмарин розмарин | 1 стръка стрък | ||
маслиново масло маслиново масло | 50 ml ml |
За соса:
жълтъци жълтък | 2 | ||
краве масло краве масло | 80 g g | ||
лимонов сок лимонов сок | |||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
За картофите:
картофи картоф | 400 g g | ||
краве масло краве масло | 100 g g | ||
копър копър | 1 |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеФилетиран лаврак със сос „Холандез“ и печени картофи
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измиваме рибата и с помощта на остър нож отделяме филетата, като режем по дължината на гръбначната кост. След като отстраним костиците, подправяме филетата със сол, черен пипер и малко маслиново масло. В тиган със загрято маслиново масло ги запечатваме от двете страни, като първо ги поставяме от страната с кожата. При обръщането добавяме целите скилидки чесън, изцеждаме лимоновия сок и слагаме пресните подправки. Когато рибата е готова, я изваждаме.Соса приготвяме, като на водна баня разбиваме жълтъците с предварително разтопеното масло до получаването на кремообразна смес. Накрая овкусяваме със сол и лимонов сок на вкус.
Измитите картофи нарязваме на едро, овкусяваме със сол и черен пипер и ги печем в тава с малко вода в предварително загрята на 180°С фурна. Когато са почти готови, върху тях поставяме маслото, нарязано на кубчета, поръсваме с наситнения копър и ги връщаме във фурната за още 5 - 10 минути.
Как да сервираме:
Поднасяме филето от лаврак, полято със соса и гарнирано с печените картофи. Допълваме удоволствието от ястието с чаша шардоне.