Верига от любими рецепти
Филетиран лаврак със сос „Холандез“ и печени картофи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

лавраци лаврак2
чесън чесън2 скилидки скилидка
лимони лимон1
мащерка мащерка2 стръка стрък
розмарин розмарин1 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло50 ml ml

За соса:

жълтъци жълтък2
краве масло краве масло80 g g
лимонов сок лимонов сок
сол сол
черен пипер черен пипер

За картофите:

картофи картоф400 g g
краве масло краве масло100 g g
копър копър1

Филетиран лаврак със сос „Холандез“ и печени картофи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(14)

Начин на приготвяне

Измиваме рибата и с помощта на остър нож отделяме филетата, като режем по дължината на гръбначната кост. След като отстраним костиците, подправяме филетата със сол, черен пипер и малко маслиново масло. В тиган със загрято маслиново масло ги запечатваме от двете страни, като първо ги поставяме от страната с кожата. При обръщането добавяме целите скилидки чесън, изцеждаме лимоновия сок и слагаме пресните подправки. Когато рибата е готова, я изваждаме.Соса приготвяме, като на водна баня разбиваме жълтъците с предварително разтопеното масло до получаването на кремообразна смес. Накрая овкусяваме със сол и лимонов сок на вкус.

Измитите картофи нарязваме на едро, овкусяваме със сол и черен пипер и ги печем в тава с малко вода в предварително загрята на 180°С фурна. Когато са почти готови, върху тях поставяме маслото, нарязано на кубчета, поръсваме с наситнения копър и ги връщаме във фурната за още 5 - 10 минути.

Как да сервираме:
Поднасяме филето от лаврак, полято със соса и гарнирано с печените картофи. Допълваме удоволствието от ястието с чаша шардоне.