
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
филе от треска филе от треска | 600 g g | ||
брашно брашно | 250 g g | ||
бира бира | 250 - 280 ml ml | ||
картофи
картоф (средно големи) | 1 kg kg | ||
олио олио | 2 l l | ||
белтъци белтък | 1 | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
бакпулвер бакпулвер | 0,5 ч.л. ч.л. |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеФиш енд чипс
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Смеси 180 g брашно, бакпулвера и ½ ч.л. сол. Малко по малко добавяй толкова бира, че да се получи гъсто, гладко тесто. Остави го покрито за 30 min да втаса.
2. Обели картофите и според големината им ги нарежи надлъжно на 4 - 8 резена. Измий ги и ги подсуши много добре.
3. Загрей олиото в широка тенджера или фритюрник до ок. 140°C и бланширай в него на порции картофите за ок. 8 min, докато омекнат, но все още са със светъл цвят. Остави ги върху кухненска хартия да се отцедят.
4. Разбий белтъка на сняг и го смеси с тестото. Измий и подсуши рибата. Овкуси останалото брашно със солта и черния пипер и добре оваляй в него парчетата риба.
5. Загрей олиото на ок. 180°C. Потопи парчетата риба в тестото и ги фритирай на порции в сгорещеното олио за 6 - 8 min, в зависимост от дебелината на парчетата, докато станат хрупкави и светли на цвят. Остави ги върху кухненска хартия да се отцедят и и ги сложи на топло.
6. Фритирай още веднъж картофите за ок. 30 sec в гореща мазнина, докато станат хрупкави, остави да се отцедят и ги посоли. Сервирай с рибата.