Верига от любими рецепти
Глазирано бутче в мед с пюре от печени картофи

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

пилешкo бутче пилешкo бутче
(долни)
600 g g
маслиново масло маслиново масло30 ml ml
мед мед50 g g
лют червен пипер лют червен пипер1 с.л. с.л.
шафран шафран1 g g
картофи картоф1 kg kg
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
краве масло краве масло100 g g
сол сол
черен пипер черен пипер
мащерка мащерка2 стръка стрък

Глазирано бутче в мед с пюре от печени картофи

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(8)

Начин на приготвяне

Почистваме долната страна на бутчетата, като отстраняваме кожата и хрущяла, така че кокалът да се оголи. По този начин бутчетата ще изглеждат по-красиви при поднасяне. Подреждаме ги в тава, овкусяваме със сол, черен пипер и маслиново масло и доливаме вода, колкото да се покрие дъното на тавата. Така ги печем около 25- 30 минути в предварително загрята на 180°С фурна.

Шафрана накисваме в малко гореща вода, за да развие аромата си, и го изсипваме в касерол заедно с меда. Добавяме лютия червен пипер, разбъркваме и оставяме да заври. С получената смес намазваме пилешките бутчета от всички страни и ги връщаме във фурната да се допекат за още 10 - 15 минути при същата температура, докато хванат златист загар.

Измиваме картофите и - без да ги белим - ги печем в тава с малко вода, овкусени със сол и мащерка. Когато са готови, ги прехвърляме в тенджера и ги намачкваме. Добавяме маслото и сметаната, подправяме със сол и черен пипер и ги пюрираме с помощта на пасатор. Как да сервираме:Поднасяме глазираните пилешки бутчета върху гнездо от картофено пюре.

За пълна наслада допълваме с плодово розе или шардоне.