Верига от любими рецепти
Грютце с ягоди и праскови

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

ягоди ягода500 g g
малини малина250 g g
боровинки боровинка250 g g
френско грозде френско грозде400 g g
праскова праскова
(зрели (ок. 150 g всяка))
4
ябълков сок ябълков сок75 ml ml
ванилова захар ванилова захар2 пакетчета пакетче
захар захар100 g g
нишесте нишесте
(фино)
15 g g
готварска сметана готварска сметана200 ml ml

Грютце с ягоди и праскови

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(1)

Начин на приготвяне

Измий ягодите и отстрани негодните за консумация. Нарежи ги на ситно и почисти френското грозде от чепчиците. Обели кожицата на прасковите (ако е необходимо, предварително ги залей за кратко с вряща вода), раздели ги на две, отдели костилките и ги нарежи на ситно.

Загрей ябълковия сок с едно пакетче ванилова захар и с обикновената захар. Прибави прасковите и вари 3 min. Добави ягодите и френското грозде и продължи варенето още 4 - 5 min.

Разбъркай нишестето в малко вода и с него сгъсти леко грютцето. Добави малините и боровинките и свали от печката. Остави да изстине.

Разбий на сняг сметаната с останалата ванилова захар и я сервирай към грютцето.