Верига от любими рецепти
Хляб с мая с марципанова и шоколадова плънка

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясно мляко прясно мляко250 ml ml
краве масло краве масло70 g g
прясна мая прясна мая1 пакетчета пакетче
захар захар50 g g
сол сол1 щипки щипка
брашно брашно600 g g
яйца яйце2
марципан марципан125 g g
готварска сметана готварска сметана60 ml ml
натурален шоколад натурален шоколад25 g g
лешници лешник15 g g
бадемови пръчици бадемови пръчици25 g g
течен шоколад течен шоколад100 g g
брашно брашно
(за обработка)
мазнина мазнина
(за формата)
жълтъци жълтък1
алуминиево фолио алуминиево фолио

Хляб с мая с марципанова и шоколадова плънка

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(0)

Начин на приготвяне

1. Стопли прясното мляко и маслото, докато маслото се разтопи. Остави сместа да изстива, докато стане хладка. Натроши маята и я пусни вътре с 1 ч. л. захар, покрий съда и остави за 10 min, за да може маята да се разтопи.

2. Омеси гладко тесто от сместа заедно с останалата захар, солта, брашното и яйцата. Остави го покрито за 1 h на топло да втаса.

3. Междувременно натроши марципана на ситно и го пасирай с 50 g сметана. Накълцай шоколада и лешниковите ядки. Раздели тестото на 2 порции върху малко брашно и разточи всяка на правоъгълник (20 x 48 cm).

4. Намажи единия правоъгълник с марципан и го наръси с бадеми. Намажи втория с течния шоколад и го наръси с натрошения шоколад и лешниковите ядки.

5. Нарежи всеки правоъгълник на 18 по-малки правоъгълници (по 10 x 8 cm) и ги подреди един върху друг, като редуваш парче с марципан и парче с шоколад. Последното парче обърни с пълнежа надолу.

6. Сложи така получения куп като нарязан хляб в намазнена форма за кекс (с дължина ок. 30 cm) и го остави покрит за още 30 min да втасва.

7. Разбий жълтъка и останалата сметана, намажи повърхността на хляба и печи ок. 25 min в предварително загрята на 200° C фурна до златистожълто. Ако е необходимо, към края покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много горната кора. Остави да изстине.