Верига от любими рецепти
Кървави очни ябълки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

готварска сметана готварска сметана500 ml ml
захар захар50 g g
ванилова захар ванилова захар2 пакетчета пакетче
желатин желатин
(бял)
3 листа лист
замразени малини замразени малини200 g g
пудра захар пудра захар25 g g
сливи слива
(сушени)
2
червени боровинки червенa боровинкa
(сушени; или стафиди)
6
глазура за торта с желатин глазура за торта с желатин0,5 пакетчета пакетче
розова вода розова вода
(по желание)

Кървави очни ябълки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(5)

Начин на приготвяне

1. Кипваме сметаната с 40 g захар и ваниловата захар. Оставяме я да покъкри около 10 min, като от време на време я разбъркваме, след което я сваляме от огъня и оставяме да изстива 5 min.

2. Размекваме желатина в студена вода. Изстискваме го леко, разтваряме го в горещата сметана и пълним с него 6 изплакнати със студена вода полусферични формички. Оставяме ги да изстинат и ги поставяме в хладилника най-малко за 4 h, но по-добре за цяла нощ.

3. За соса размразяме малините. Пасираме ги фино с пресятата пудра захар и ги претриваме през цедка. Овкусяваме с няколко капки розова вода.

4. Измиваме сините сливи, отстраняваме костилките и ги нарязваме на пряко на тънки шайби.

5. Обръщаме формичките с панакотата върху чиния. Върху всяка от тях поставяме в дупката по една шайба синя слива и една червена боровинка или стафида (получават се ирисът и зеницата). Приготвяме глазурата с останалата захар и 125 ml вода според указанията върху опаковката и я оставяме 1 min да изстине. С малка лъжичка покриваме тънко с глазура само плодовете. Малиновия сос разпределяме декоративно като кръв около "очите" и сервираме.