Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
готварска сметана готварска сметана | 500 ml ml | |
захар захар | 50 g g | |
ванилова захар ванилова захар | 2 пакетчета пакетче | |
желатин
желатин (бял) | 3 листа лист | |
замразени малини замразени малини | 200 g g | |
пудра захар пудра захар | 25 g g | |
сливи
слива (сушени) | 2 | |
червени боровинки
червенa боровинкa (сушени; или стафиди) | 6 | |
глазура за торта с желатин глазура за торта с желатин | 0,5 пакетчета пакетче | |
розова вода
розова вода (по желание) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listКървави очни ябълки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Кипваме сметаната с 40 g захар и ваниловата захар. Оставяме я да покъкри около 10 min, като от време на време я разбъркваме, след което я сваляме от огъня и оставяме да изстива 5 min.
2. Размекваме желатина в студена вода. Изстискваме го леко, разтваряме го в горещата сметана и пълним с него 6 изплакнати със студена вода полусферични формички. Оставяме ги да изстинат и ги поставяме в хладилника най-малко за 4 h, но по-добре за цяла нощ.
3. За соса размразяме малините. Пасираме ги фино с пресятата пудра захар и ги претриваме през цедка. Овкусяваме с няколко капки розова вода.
4. Измиваме сините сливи, отстраняваме костилките и ги нарязваме на пряко на тънки шайби.
5. Обръщаме формичките с панакотата върху чиния. Върху всяка от тях поставяме в дупката по една шайба синя слива и една червена боровинка или стафида (получават се ирисът и зеницата). Приготвяме глазурата с останалата захар и 125 ml вода според указанията върху опаковката и я оставяме 1 min да изстине. С малка лъжичка покриваме тънко с глазура само плодовете. Малиновия сос разпределяме декоративно като кръв около "очите" и сервираме.