
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.

Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеКарамелизирани ябълки и круши
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измиваме и подсушаваме плодовете.
Отстраняваме дръжките и ги пробиваме с дървена пръчица на около 3/4 в плода.
Смесваме сметаната с меда, кафявата захар, маслото и солта в 3-литрова тежка тенджера на среден огън.
Поддържаме средната температура през цялото време, докато се готви карамелът.
Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато маслото се разтопи. Достигането на точната температура отнема около 15 – 20 min. Може да използваме и термометър - подходящата температура е 116°С.
След достигане на желаната температура на карамела отстраняваме от огъня и разбъркваме заедно с ванилията.
Охлаждаме карамела, за да се сгъсти. Потапяме всяка ябълка или круша в топлия карамел, като накланяме съда, за да покрие плода от всички страни.
Готовите ябълки и круши слагаме върху намаслена тава. Повтаряме и с останалите плодове.
Декорираме с фъстъци или други ядки по избор.
*Във времето за приготвяне не се включва време за подготовка на продуктите, охлаждане и сервиране.