Верига от любими рецепти
Карамелизирани ябълки и круши

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Нека се върнем към вкуса от детството с рецептата за карамелизирани ябълки и круши.

Съставки

ябълки ябълка4 бр. бр.
круши круша4 бр. бр.
сладкарска сметана сладкарска сметана420 ml ml
мед мед240 ml ml
захар захар400 g g
краве масло краве масло60 g g
сол сол0,5 g g
ванилия ванилия1 g g
фъстъци фъстъци
(смлени)
250 g g

Карамелизирани ябълки и круши

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

20 min
(21)

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме плодовете. 

Отстраняваме дръжките и ги пробиваме с дървена пръчица на около 3/4 в плода.

Смесваме сметаната с меда, кафявата захар, маслото и солта в 3-литрова тежка тенджера на среден огън.

Поддържаме средната температура през цялото време, докато се готви карамелът. 

Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато маслото се разтопи. Достигането на точната температура отнема около 15 – 20 min. Може да използваме и термометър - подходящата температура е 116°С. 

След достигане на желаната температура на карамела отстраняваме от огъня и разбъркваме заедно с ванилията. 

Охлаждаме карамела, за да се сгъсти. Потапяме всяка ябълка или круша в топлия карамел, като накланяме съда, за да покрие плода от всички страни.

Готовите ябълки и круши слагаме върху намаслена тава. Повтаряме и с останалите плодове. 

Декорираме с фъстъци или други ядки по избор. 

*Във времето за приготвяне не се включва време за подготовка на продуктите, охлаждане и сервиране.

Купи в Lidl

Краве маслоКраве масло
Краве масло
15.04 - 21.04
НОВО!
3,89лв.