Верига от любими рецепти
Картофи и патладжани на фурна по северноафрикански

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

картофи картоф1 kg kg
патладжан патладжан2
лук лук4
чесън чесън3 скилидки скилидка
краве масло краве масло3 с.л. с.л.
кимион кимион
(млян)
1 ч.л. ч.л.
люта паста „Хариса“ люта паста „Хариса“2 ч.л. ч.л.
мед мед2 ч.л. ч.л.
стафиди стафида40 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон100 ml ml
магданоз магданоз1 връзка връзка
мента мента2 - 3 стръка стрък
сол сол
кориандър кориандър0,5 връзка връзка

Картофи и патладжани на фурна по северноафрикански

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(3)

Начин на приготвяне

1. Обели лука и го нарежи на резени. Обели чесъна и го нарежи на шайбички. Измий картофите добре и в зависимост от големината им ги нарежи на две или на четири.

2. Запържи картофите 5 min в сгорещено масло при непрекъснато бъркане. Добави лука и чесъна и пържи още 3 min. Овкуси с кимион, Хариса, мед и сол и задушавай 1 min.

3. Добави стафидите, изсипи всичко в голяма тава и залей с бульона. Печи 15 min в предварително загрята на 200° C фурна.

4. В това време почисти раздели патладжаните на четири и ги нарежи на парчета с дебелина 2 cm. Наръси ги със сол и ги остави 10 min да престоят и да пуснат сок. След това изхвърли сока и смеси патладжаните с картофите. Печи още 25 - 30 min, като разбъркваш често.

5. Откъсни листенцата на зелените подправки и ги накълцай на ситно. Преди сервиране овкуси ястието и го поръси със зелените подправки.