Верига от любими рецепти
Картофи в сос Бешамел с гъби

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

картофи картоф1 kg kg
лук лук1 глави глава
печурки печурка
(печурки)
750 g g
олио олио2 с.л. с.л.
краве масло краве масло40 g g
брашно брашно40 g g
прясно мляко прясно мляко400 - 500 ml ml
магданоз магданоз1 връзка връзка
готварска сметана готварска сметана100 ml ml
лимонов сок лимонов сок
индийско орехче индийско орехче
сол сол
черен пипер черен пипер
кафява захар кафява захар

Картофи в сос Бешамел с гъби

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(6)

Начин на приготвяне

1. Обели картофите, нарежи ги на шайби с дебелина 1 cm, измий ги и ги вари около 10 min във подсолена вода, докато почти омекнат. След това излей водата и ги остави да се отцедят.

2. Междувременно обели и накълцай лука. Почисти печурките и ги нарежи на едри кубчета. Задуши ги на две порции в по една супена лъжица горещо олио, излей получилата се течност и я запази. Към края на втората порция добави лука и го задуши, докато стане стъклен. Остави гъбите настрана.

3. Разтопи маслото в тенджера, наръси с брашното и задушавай 1 min при непрекъснато бъркане. Допълни течността от гъбите заедно с до 500 ml прясно мляко и загаси с нея брашнената каша. Бъркай много добре.

4. Добави сметаната, готви 5 min и овкуси с индийското орехче, солта, черния пипер, захарта и сока от лимон. Добави гъбите и готви още 2 min. После шайбите картофи и продължи да готвиш още 3 - 5 min.

5. Откъсни листенцата на магданоза и ги накълцай. Наръси ги върху картофите и соса.

Съвет: Ястието си подхожда с консервирано цвекло на шайби от буркан.