Верига от любими рецепти
Кашкавал, печен в тънки кори

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

кашкавал кашкавал500 g g
точени кори точени кори
(фини)
5 бр. бр.
жълтъци жълтък1
чубрица чубрица1 ч.л. ч.л.
олио олио20 ml ml
краве масло краве масло30 g g
домати домат1

Кашкавал, печен в тънки кори

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

35 min
(9)

Начин на приготвяне

Разстиламе корите и ги налагаме една върху друга, като през една ги намазваме с масло.
Отгоре поставяме цялото парче кашкавал, след което завиваме корите във форма на пакет.
Горната част намазваме с масло и с разбития предварително жълтък. Накрая поръсваме с чубрицата. Поставяме увития кашкавал в тава за печене, предварително намазана с олио. Печем за около 20 - 30 минути на 180° С.
Поднасяме изпечения кашкавал с резен домат.

Интересно: Кашкавалът сравнително късно навлиза в храненето на българите. Това става по време на Османската империя - навярно под влияние на пастирите власи или чрез евреите. Дълговреме е бил само мандраджийско изделие, не се е приготвял в домашни условия и хората са го купували като деликатес.