Верига от любими рецепти
Киш „Лорен“

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло135 g g
брашно брашно250 g g
бакпулвер бакпулвер1 ч.л. ч.л.
сол сол
мазнина мазнина
(за формата)
лук лук1 глави глава
бекон бекон
(на ивици )
250 g g
черен пипер черен пипер
яйца яйце4
готварска сметана готварска сметана200 g g
прясно мляко прясно мляко150 ml ml
индийско орехче индийско орехче
ементал ементал
(настърган)
200 g g
пресен лук пресен лук1 с.л. с.л.

Киш „Лорен“

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:25 h
(32)

Начин на приготвяне

Нарязваме 120 g масло на кубчета. От маслото, брашното, бакпулвера, 1/2 ч. л. сол и 3 - 4 с. л. студена вода омесваме гладко тесто. Разстиламе го в намазнена форма за киш (26 cm Ø), като оформяме ръб. Надупчваме блата с вилица на много места и оставяме на хладно, най-малко за 1 h.

Междувременно белим и накълцваме лука. Запържваме бекона в останалото сгорещено масло за 3 min и го изваждаме. В мазнината от пърженето задушаваме за кратко лука, докато стане прозрачен, добавяме го към бекона и овкусяваме с черен пипер. Оставяме да изстине.

Разбиваме яйцата, сметаната и прясното мляко и овкусяваме със солта, черния пипер и индийското орехче. Наръсваме половината от настърганото сирене по блата на киша, върху него разпределяме бекона и лука, а най-отгоре поръсваме останалото настъргано сирене. Покриваме всичко равномерно с яйцата със сметаната и печем киша в предварително загрята на 180°C фурна за 40 - 45 min, докато стане златистожълт.

Сервираме горещ или изстинал, поръсен с див лук.