Верига от любими рецепти
Киш със спанак и праз лук

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

За тестото:

краве масло краве масло120 g g
брашно брашно500 g g
вода вода
(хладка)
3 с.л. с.л.
яйца яйце2
сол сол

За плънката:

праз лук праз лук400 g g
олио олио50 ml ml
моркови морков2
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
спанак спанак300 g g
краве масло краве масло50 g g
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
кашкавал кашкавал150 g g
яйца яйце1
сол сол
черен пипер черен пипер

Киш със спанак и праз лук

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:40 h
(29)

Начин на приготвяне

Пресятото брашно изсипваме върху студен плот, посоляваме го и объркваме със студеното масло, нарязано на кубчета. Счукваме двете яйца, добавяме водата и започваме да месим. Трябва да се получи стегнато и еластично тесто, затова при необходимост в процеса на месене добавяме още малко брашно, но не повече от 50- 100 g. Готовото тесто оформяме като топка и увиваме в стреч фолио, след което го слагаме в хладилник за 30 min да се охлади.

През това време приготвяме плънката, като в загрятото олио задушаваме ситно нарязания праз лук, настърганите моркови и накълцания чесън. Когато зеленчуците омекнат, добавяме маслото и предварително почистения и нарязан спанак. Щом спанакът се задуши, доливаме сметаната и разбитото яйце. Оставяме сместа да се редуцира за десетина минути, подправяме със сол и черен пипер и настъргваме кашкавала. Разбъркваме добре плънката и отстраняваме от котлона и изчакваме да изстине.

Изваждаме охладеното тесто и го разточваме на много тънка кора, която поставяме в кръгла форма за печене (с диаметър около 40 cm), като я разстиламе по дъното и облепваме по ръбовете на тавата. Оставяме за кратко на стайна температура, след което върху нея изсипваме леко изстиналата плънка. Печем около 40- 50 min в предварително загрята на 180°С фурна.

Как да сервираме:
Поднасяме киша добре охладен. Допълваме със совиньон блан.