Верига от любими рецепти
Класическа мусака по два начина

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

кайма смес кайма смес600 g g
картофи картоф1,2 kg kg
моркови морков2 - 3 бр. бр.
лук лук2 глави глава
доматен сос доматен сос
(или домати от консерва)
300 g g
доматено пюре доматено пюре50 g g
яйца яйце3 бр. бр.
брашно брашно40 g g
вода вода
(или зеленчуков бульон)
500 - 600 ml ml
кисело мляко кисело мляко400 g g
сол сол
червен пипер червен пипер
черен пипер черен пипер
чубрица чубрица2 щипки щипка
олио олио
магданоз магданоз

Класическа мусака по два начина

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(79)

Начин на приготвяне

Мусака на тава
Приготвяме запръжката за мусаката – нарязваме лука и настъргваме морковите.
Загряваме котлона, добавяме в дълбока тенджера слънчогледовото олио и лука и го запържваме. Добавяме и моркова.

Добавяме доматеното пюре и разбъркваме. След това добавяме каймата и продължаваме бъркането. За да раздробите каймата по-лесно, можете да добавите малко бульон. След това добавяме подправките – чубрица, червен пипер, сол и черен пипер.

Добавяме половината доматен сос в тенджерата.

Приготвяме си тава, в която слагаме половината количество обелени и нарязани картофи и към него добавяме половината количество от сместа от тенджерата. Разбъркваме, доливаме с вода или зеленчуков бульон. Запечатваме тавата с фолио. Загряваме фурната на 180 °C – 200 °C  и печем за около 40 – 60 min или докато картофите ни омекнат.

Мусака на тенджера
Продължаваме с мусаката на тенджера, към сместа добавяме другата половина от доматения сос и картофите, доливаме с бульон, захлупваме с капак и оставяме да се готви за същото време, за което се готви и мусaката на тава.

Преминаваме към заливката, която ще ни е необходима за мусаката на тава. В една купа разбиваме яйца, кисело мляко, сол, черен пипер и малко брашно. Изсипваме я върху вече изпечената ни мусака и я запичаме за още десетина минути във фурна без фолио.

Поднасяме с нарязан пресен магданоз и кисело мляко по желание.

Купи в Lidl

Пресни яйцаПресни яйца
Пресни яйца
04.12 - 06.12
ТОП ЦЕНА
6,99лв.
Кисело мляко XXLКисело мляко XXL
Кисело мляко XXL
04.12 - 10.12
100 g БЕЗПЛАТНО
1,03лв.
Кисело мляко БДС XXLКисело мляко БДС XXL
Кисело мляко БДС XXL
04.12 - 10.12
100 g БЕЗПЛАТНО
1,35лв.
Кисело мляко XXLКисело мляко XXL
Кисело мляко XXL
04.12 - 10.12
100 g БЕЗПЛАТНО
1,39лв.
Български четкани картофиБългарски четкани картофи
Български четкани картофи
11.12 - 13.12
-31%
1,15
0,79лв.
Верея Кисело млякоВерея Кисело мляко
Верея Кисело мляко
11.12 - 17.12
-26%
1,75
1,29лв.