Верига от любими рецепти
Класическа мусака по два начина

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

кайма смес кайма смес600 g g
картофи картоф1,2 kg kg
моркови морков2 - 3 бр. бр.
лук лук2 глави глава
доматен сос доматен сос
(или домати от консерва)
300 g g
доматено пюре доматено пюре50 g g
яйца яйца3 бр. бр.
брашно брашно40 g g
вода вода
(или зеленчуков бульон)
500 - 600 ml ml
кисело мляко кисело мляко400 g g
сол сол
червен пипер червен пипер
черен пипер черен пипер
чубрица чубрица2 щипки щипка
олио олио
магданоз магданоз

Класическа мусака по два начина

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(88)

Начин на приготвяне

Мусака на тава
Приготвяме запръжката за мусаката – нарязваме лука и настъргваме морковите.
Загряваме котлона, добавяме в дълбока тенджера слънчогледовото олио и лука и го запържваме. Добавяме и моркова.

Добавяме доматеното пюре и разбъркваме. След това добавяме каймата и продължаваме бъркането. За да раздробите каймата по-лесно, можете да добавите малко бульон. След това добавяме подправките – чубрица, червен пипер, сол и черен пипер.

Добавяме половината доматен сос в тенджерата.

Приготвяме си тава, в която слагаме половината количество обелени и нарязани картофи и към него добавяме половината количество от сместа от тенджерата. Разбъркваме, доливаме с вода или зеленчуков бульон. Запечатваме тавата с фолио. Загряваме фурната на 180 °C – 200 °C  и печем за около 40 – 60 min или докато картофите ни омекнат.

Мусака на тенджера
Продължаваме с мусаката на тенджера, към сместа добавяме другата половина от доматения сос и картофите, доливаме с бульон, захлупваме с капак и оставяме да се готви за същото време, за което се готви и мусaката на тава.

Преминаваме към заливката, която ще ни е необходима за мусаката на тава. В една купа разбиваме яйца, кисело мляко, сол, черен пипер и малко брашно. Изсипваме я върху вече изпечената ни мусака и я запичаме за още десетина минути във фурна без фолио.

Поднасяме с нарязан пресен магданоз и кисело мляко по желание.

Купи в Lidl

ЛукЛук
Лук
15.04 - 21.04
ПО-ЕВТИНО
1,79
1,49лв.
Пресни картофиПресни картофи
Пресни картофи
15.04 - 21.04
ТОП ЦЕНА
1,39лв.
МорковиМоркови
Моркови
25.04 - 28.04
-50%
2,99
1,49лв.
Златно Добруджанско Слънчогледово олиоЗлатно Добруджанско Слънчогледово олио
Златно Добруджанско Слънчогледово олио
22.04 - 28.04
ТОП ЦЕНА
1,89лв.
Българско кисело мляко БДСБългарско кисело мляко БДС
Българско кисело мляко БДС
26.04 - 28.04
25% БЕЗПЛАТНО
1,28лв.