Верига от любими рецепти
Конфитюр от круши, пелин, орехи и мед

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

круши круша1 kg kg
вино вино
(Пелин)
200 ml ml
вода вода100 ml ml
мед мед
(боров)
10 с.л. с.л.
орехи орех200 g g
сол сол

Конфитюр от круши, пелин, орехи и мед

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(4)

Начин на приготвяне

Запичаме орехите със солта на сух тиган до златисто. Добавяме обелените и нарязани на кубчета круши и пелина, оставяме алкохола да изври, а крушите да се сготвят. 
Прибавяме водата и меда и оставяме, докато течността се сгъсти достатъчно. 
Щом конфитюрът изстине, сервираме веднага или го съхраняваме в буркан в хладилник.

Интересно: Вината, в които има примеси на билки, са известни по нашите земи още от древността, когато хората им приписвали лечебни свойства. Заради лекотата, с която се пие добре охладен, пелинът е особено популярен в България и днес, а специфичният му вкус и аромат го правят много подходящ за приготвянето на десерти и други ястия.