
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
круши круша | 1 kg kg | ||
вино
вино (Пелин) | 200 ml ml | ||
вода вода | 100 ml ml | ||
мед
мед (боров) | 10 с.л. с.л. | ||
орехи орех | 200 g g | ||
сол сол |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеКонфитюр от круши, пелин, орехи и мед
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Запичаме орехите със солта на сух тиган до златисто. Добавяме обелените и нарязани на кубчета круши и пелина, оставяме алкохола да изври, а крушите да се сготвят.
Прибавяме водата и меда и оставяме, докато течността се сгъсти достатъчно.
Щом конфитюрът изстине, сервираме веднага или го съхраняваме в буркан в хладилник.
Интересно: Вината, в които има примеси на билки, са известни по нашите земи още от древността, когато хората им приписвали лечебни свойства. Заради лекотата, с която се пие добре охладен, пелинът е особено популярен в България и днес, а специфичният му вкус и аромат го правят много подходящ за приготвянето на десерти и други ястия.