
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listКозуначена плитка с плънка от нуга с ядки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Затопли млякото до хладко. Натроши маята в млякото, добави една с.л. захар и го остави покрито на топло място да втаса за 15 min. Изсипи в купа останалата захар, 100 g масло, яйцата, солта и брашното. Добави разтворената в млякото мая и омеси гладко тесто. Остави го отново покрито да втаса за около един час.
2. Накълцай 100 g лешници, а останалите смели фино. Разбъркай нуга крема и останалото масло с две с.л. ликьор (или лешников сироп) до получаване на гладък крем и добави ядките.
3. Омеси отново тестото и върху малко брашно го раздели на две половини. Разточи два правоъгълника (40 x 20 cm всеки). В средата на всеки правоъгълник постави половината от нуга сместа и внимателно намажи тестото, като оставиш краищата от всички страни свободни. Навий тестото по дължина и притисни в краищата върху плънката. Усучи фитилите един около друг, като правиш клупове подобно на панделки, и постави готовата плитка върху покрита с хартия за печене тава. Направи няколко резки по горната повърхност на плитката и печи в предварително загрята на 175°C фурна за около 40 min, след 30 min покрий с алуминиево фолио. Остави да изстине за 5 min.
4. Пресей пудрата захар и я разбъркай с останалия ликьор (или лешников сироп) до получаване на гладка глазура. Намажи с четка още топлата плитка с глазурата и остави да изстине.