Козуначени кифлички

Козуначени кифлички

ТрудностСредно трудна
Подготовка1 h 30 min
Приготвяне40 min

Начин на приготвяне

  1. Разтопяваме маслото. През това време разбиваме яйцата, като единият жълтък го оставаме за мазване. Към тях добавяме захарта, прясното мляко, кората на един от лимоните и ваниловата есенция. Прибавяме маята и след това на няколко пъти добавяме и пресятото брашно. Замесваме тесто, като постепенно добавяме и разтопеното масло. Покриваме с кърпа и оставяме за около 30 min.
  2. През това време приготвяме плънката, като почистваме лимоните и ги карамелизираме с мед на тиган.
  3. Втасалото тесто разделяме на два топки и разточваме всяка на кора. Режем на равни триъгълници. От широката страна на триъгълниците слагаме по 1 – 2 с.л. от карамелизираните лимони, поръсваме с орехи и навиваме във формата на кифлички.
  4. Подреждаме в тава, намазваме ги с разбит жълтък, поръсваме с мак и печем на добре загрята фурна на 180° С за 40 – 45 min., докато получат златиста коричка.

Опитай и: