Верига от любими рецепти
Крем „Каталана“ с лешникови трюфели

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

жълтъци жълтък8
сметана за готвене сметана за готвене500 ml ml
ванилия ванилия1 шушулки шушулка
ликьор „Айриш крийм“ ликьор „Айриш крийм“40 ml ml
захар захар200 g g

За трюфелите:

захар захар250 - 300 g g
лешници лешник
(сурови)
200 g g
сметана за готвене сметана за готвене200 ml ml
краве масло краве масло50 g g
кокосови стърготини кокосови стърготини100 g g

Крем „Каталана“ с лешникови трюфели

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(6)

Начин на приготвяне

В метална купа разбиваме с миксер жълтъците и захарта, докато станат на пяна. Добавяме настърганата шушулка ванилия и разбъркваме, след което доливаме сметаната и ликьора и поставяме купата на водна баня. Бъркаме сместа интезивно около 30-40 минути, докато кремът се сгъсти.Разпределяме го по равно в чаши и го поставяме за 24 часа в хладилник.Трюфелите приготвяме, като поставяме захарта в силно загрят сух тиган и изчакваме да се разтопи. След това прибавяме маслото и започваме на тънка струйка да доливаме от сметаната при непрекъснато разбъркване. Слагаме толкова сметана, колкото да получим желания от нас цвят на карамела. Когато карамелът е готов, го изливаме внимателно върху хартия за печене, разстлана върху голяма дъска или кухненски плот. Оставяме го да изстива.Междувременно за 2 - 3 минути запичаме лешниците на сух тиган, след което ги разпределяме равномерно върху карамела. Когато той леко стегне, с помощта на шпатула го отлепваме от хартията и започваме да късаме от него парчета, от които оформяме кръгли трюфели. Готовите бонбони овалваме в кокосови стърготини.

Как да сервираме:
Поднасяме чашата със стегналия крем в подходяща чиния с няколко трюфела отстрани.