Верига от любими рецепти
Крем супа от царевица със задушени миди – по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Комбинацията от сладостта на морските деликатеси и царевицата създава различен и балансиран вкус. Заради високото съдържание на въглехидрати в царевицата, супата е хранителна и може да бъде самостоятелно хранене през деня.

Съставки

миди мида
(замразени)
300 g g
царевица царевица
(замразена или от консерва)
800 g g
царевица царевица
(сладка, сварена)
1 бр. бр.
краве масло краве масло50 g g
готварска сметана готварска сметана200 ml ml
прясно мляко прясно мляко200 ml ml
чили на прах чили на прах
(по желание)
1 с.л. с.л.
чесън чесън2 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер

Крем супа от царевица със задушени миди

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(19)

Начин на приготвяне

Сваряваме царевицата добре. Ако е от консерва - не повече от 10 мин.
Пасираме добре, а след това прецеждаме през цедка, за да отделим течната част от люспите. (Тях можем да изсушим върху хартия за печене на 90° C, разстлани на тънко, докато изсъхнат и да ги блендираме, за да получим царевична панада за поръска и декорация.)
Царевичното пюре готвим със сметана и прясно мляко, като овкусяваме със сол и пипер. При необходимост доливаме вода до получаване на желаната консистенция. Оставяме да кипне, като непрестанно бъркаме с тел.
В тиган задушаваме мидите с маслиново масло, добавяме чесън и готвим до готовност. Овкусяваме ги със сол и пипер.
В същия тиган добавяме краве масло, цялата царевица и я готвим от всички страни. На финала добавяме към нея чесън, сол и пипер.
Поднасяме супата в купичка, две супени лъжици миди отгоре и изпечената царевичка, разрязана на 4 шайби, отстрани. При желание може да поръсим с флейки от сухо чили за по-пикантен вкус. Тази крем супа няма нужда от крутони, но по желание може да добавим.