Начин на приготвяне
- Отделяме зрънцата на царевицата от кочана с помощта нож. Слагаме кочаните в тенджера заедно с млякото, водата и мащерката и ги оставяме да къкрят на средна степен на котлона за около 10 – 15 min.
- През това време нарязваме лука и чесъна на ситно. Запържваме царевицата в тенджера, заедно с краве и маслиново масло на средна степен на котлона за около 3 – 5 min, докато зрънцата получават лек загар. Овкусяваме със сол, черен пипер и чили на люспи. Отделяме 2 – 3 с.л. от царевицата за декорация на супата.
- Добавяме лука и чесъна към царевицата и продължаваме да готвим за още 1 – 2 min. Прибавяме и отцедения млечен бульон и оставяме всичко да се свари и омекне за около 10 min на средна степен на котлона.
- Пасираме супата, докато се получи кремообразна консистенция. Добавяме заквасената сметана и пасираме за още 30 sec.
- Сервираме супата, като в центъра добавяме лъжица заквасена сметана и гарнираме с малко от запържените зрънца царевица, чили на люспи и листенца мащерка. Поднасяме я със запечен хляб с квас.