Верига от любими рецепти
Крем супа с нахут и чеснов хляб с мас

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

нахут нахут
(сварен)
250 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон400 ml ml
прясно мляко прясно мляко200 ml ml
грах грах150 g g
краве масло краве масло30 g g
свинска мас свинска мас1 с.л. с.л.
хляб хляб4 филии филия
чесън чесън3 - 4 скилидки скилидка
сол сол
черен пипер черен пипер

Крем супа с нахут и чеснов хляб с мас

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(19)

Начин на приготвяне

Кипваме сварения нахут в зеленчуковия бульон и доливаме прясното мляко. Пасираме до получаване на хомогенна смес.
Слагаме маслото и овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме граха и връщаме супата на котлона да заври. Ако използваме грах от консерва, са необходими 1 - 2 минути, за да е готов. Ако е замразен или пресен, първо трябва да го сварим и тогава да го добавим към крем супата.
Скилидките чесън настъргваме на ситно ренде, смесваме ги с маста, добавяме сол и пипер и намазваме филийките. Запичеме ги на фурна с горен реотан за 5 - 10 минути.

Интересно: Тази рецепта е по-скоро характерна за съвременната кухня заради техниката на пасирането, но съчетава две много стари култури, употребявани по нашите земи от векове - граха и нахута. Нашите прабаби също са използвали тази „хитрина“ да стриват и счукват зърна на бобови растения, за да получават различен вкус и текстура на някои ястия - сварявали зърната до размекване, прецеждали ги, след което ги стривали с опакото на дървена лъжица.