
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
нахут
нахут (сварен) | 250 g g | ||
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 400 ml ml | ||
прясно мляко прясно мляко | 200 ml ml | ||
грах грах | 150 g g | ||
краве масло краве масло | 30 g g | ||
свинска мас свинска мас | 1 с.л. с.л. | ||
хляб хляб | 4 филии филия | ||
чесън чесън | 3 - 4 скилидки скилидка | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеКрем супа с нахут и чеснов хляб с мас
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Кипваме сварения нахут в зеленчуковия бульон и доливаме прясното мляко. Пасираме до получаване на хомогенна смес.
Слагаме маслото и овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме граха и връщаме супата на котлона да заври. Ако използваме грах от консерва, са необходими 1 - 2 минути, за да е готов. Ако е замразен или пресен, първо трябва да го сварим и тогава да го добавим към крем супата.
Скилидките чесън настъргваме на ситно ренде, смесваме ги с маста, добавяме сол и пипер и намазваме филийките. Запичеме ги на фурна с горен реотан за 5 - 10 минути.
Интересно: Тази рецепта е по-скоро характерна за съвременната кухня заради техниката на пасирането, но съчетава две много стари култури, употребявани по нашите земи от векове - граха и нахута. Нашите прабаби също са използвали тази „хитрина“ да стриват и счукват зърна на бобови растения, за да получават различен вкус и текстура на някои ястия - сварявали зърната до размекване, прецеждали ги, след което ги стривали с опакото на дървена лъжица.