Верига от любими рецепти
Лаврак, запечен със скаморца

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

лавраци лаврак2
домати домат2 - 3
босилек босилек0,5 връзка връзка
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
пушен кашкавал Скаморца пушен кашкавал Скаморца100 g g
краве масло краве масло50 g g
маслиново масло маслиново масло20 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

За пюрето:

картофи картоф500 g g
краве масло краве масло50 g g
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
сметана за готвене сметана за готвене50 ml ml
индийско орехче индийско орехче
сол сол
черен пипер черен пипер

Лаврак, запечен със скаморца

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(9)

Начин на приготвяне

Изчистваме лаврака и отделяме филетата, като отстраняваме кожата и костите. Обелваме доматите и махаме семките, след което ги нарязваме на кубчета. Загряваме маслиновото масло заедно с маслото в тиган и задушаваме доматите за 2 - 3 min. Прибавяме чесъна и босилека, нарязани на ситно, и задушаваме още две минути.

Намазваме тава за печене с масло и нареждаме филе от лаврака, върху него конкасе от домат, филийка скаморца, след което по още един ред филе от рибата, конкасето и накрая завършваме със скаморца. Поръсваме със сол и черен пипер и печем 20 min в предварително загрята на 180°С фурна.

Пюрето приготвяме, като сваряваме обелените и нарязани на кубчета картофи. Отцеждаме ги от водата, подправяме със сол и черен пипер и добавяме разтопеното масло и топлото мляко. Намачкваме ги и разбъркваме до образуването на хомогенна смес. Накрая прибавяме сметаната и индийското орехче.