
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЛешников кекс с глазура с ром
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Запечи лешниковите ядки в тиган без мазнина, остави ги да изстинат и ги смели фино.
2. Разбий маслото, захарта и солта на крем. Добави яйцата едно по едно и разбий добре. Смеси брашното, смлените лешникови ядки и бакпулвера, разбъркай с прясното мляко и 2 с.л. ром.
3. Изсипи тестото в намазнена форма за кекс (21 cm Ø) и печи ок. 60 min в предварително загрята фурна на 175° C. През последните 10 - 15 min покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много горната повърхност.
4. Остави кекса да изстива 30 min върху решетка за сладки. После обърни формата и го извади внимателно.
5. Пресей пудрата захар и я смеси с останалия ром и 1 - 2 с.л. вода до получаването на глазура. Покрий топлия сладкиш с нея и наръси смлените лешници. Остави кекса да изстине напълно и глазурата му да изсъхне и сервирай.