Верига от любими рецепти
Лешников кекс с глазура с ром

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло
(размекнато)
250 g g
кафява захар кафява захар200 g g
сол сол1 щипки щипка
яйца яйце4
брашно брашно350 g g
бакпулвер бакпулвер1 пакетчета пакетче
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
ром ром4 с.л. с.л.
мазнина мазнина
(за формата)
пудра захар пудра захар150 g g
лешници лешник220 g g
алуминиево фолио алуминиево фолио

Лешников кекс с глазура с ром

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(3)

Начин на приготвяне

1. Запечи лешниковите ядки в тиган без мазнина, остави ги да изстинат и ги смели фино.

2. Разбий маслото, захарта и солта на крем. Добави яйцата едно по едно и разбий добре. Смеси брашното, смлените лешникови ядки и бакпулвера, разбъркай с прясното мляко и 2 с.л. ром.

3. Изсипи тестото в намазнена форма за кекс (21 cm Ø) и печи ок. 60 min в предварително загрята фурна на 175° C. През последните 10 - 15 min покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много горната повърхност.

4. Остави кекса да изстива 30 min върху решетка за сладки. После обърни формата и го извади внимателно.

5. Пресей пудрата захар и я смеси с останалия ром и 1 - 2 с.л. вода до получаването на глазура. Покрий топлия сладкиш с нея и наръси смлените лешници. Остави кекса да изстине напълно и глазурата му да изсъхне и сервирай.