
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За тестото
брашно брашно | 500 g g | ||
яйца яйце | 2 бр. бр. | ||
кисело мляко кисело мляко | 2 с.л. с.л. | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
захар захар | 1 щипки щипка | ||
олио олио | 2 с.л. с.л. | ||
суха мая суха мая | 0,5 кубчета кубче |
За плънката
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеЛучник с кисело зеле
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разтваряме маята в съд с малко топла вода и я оставяме да втаса. Замесваме тесто от пресятото брашно, яйцата, киселото мляко, солта, захарта, олиото и шупналата мая. При месенето може да добавяме олио и ако е необходимо - малко вода. Оставяме да втасва на топло в намазнен съд.
През това време приготвяме плънката. Нарязваме лука и картофите на дребно и ги задушаваме в олио до готовност. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и посоляваме. Добавяме маслотo и овкусяваме с черен пипер. Киселото зеле режем на дребно, изстискваме добре от водата и добавяме в тигана. Овкусяваме с чубрица, черен пипер, настъргани скилидки чесън и магданоз. Готовата плънка прецеждаме през гевгир и оставяме да се охлади напълно.
Втасалото тесто го премесваме с малко брашно и го разделяме на три части, една от които - по-голяма, след което разточваме кора от всяка. Най-отдолу в тавата поставяме голямата кора, като покриваме дъното и стените на съда. Върху нея поставяме плънка, отгоре втория лист, отново плънка и накрая третия. Завършваме, като с краищата на първата кора затваряме горния слой.
Намазваме с жълтък, правим дупки с вилица по цялата повърхност и печем 40 минути на 170° C до получаване на златиста коричка.
Интересно: Всички българи познават направата на тестени изделия, наподобяващи баницата. ВЛовешкия край широкоразпространен е лучникът, приготвян със стар или с перца от пресен лук, орехи и подправки. В Южна България на подобен принцип се правят зелниците с листа от различни диворастящи и градински треви: киселец, коприва, цвекло, лапад, праз и др.