Верига от любими рецепти
Лучник с кисело зеле по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

За тестото

брашно брашно500 g g
яйца яйце2 бр. бр.
кисело мляко кисело мляко2 с.л. с.л.
сол сол1 щипки щипка
захар захар1 щипки щипка
олио олио2 с.л. с.л.
суха мая суха мая0,5 кубчета кубче

За плънката

лук лук3 глави глава
картофи картоф2 бр. бр.
домати домат3 бр. бр.
олио олио50 ml ml
краве масло краве масло50 g g
кисело зеле кисело зеле500 g g
магданоз магданоз0,5 връзка връзка
чесън чесън3 скилидки скилидка
чубрица чубрица2 щипки щипка
сол сол
черен пипер черен пипер
жълтъци жълтък1

Лучник с кисело зеле

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

3:00 h
(1)

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в съд с малко топла вода и я оставяме да втаса. Замесваме тесто от пресятото брашно, яйцата, киселото мляко, солта, захарта, олиото и шупналата мая. При месенето може да добавяме олио и ако е необходимо - малко вода. Оставяме да втасва на топло в намазнен съд.
През това време приготвяме плънката. Нарязваме лука и картофите на дребно и ги задушаваме в олио до готовност. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и посоляваме. Добавяме маслотo и овкусяваме с черен пипер. Киселото зеле режем на дребно, изстискваме добре от водата и добавяме в тигана. Овкусяваме с чубрица, черен пипер, настъргани скилидки чесън и магданоз. Готовата плънка прецеждаме през гевгир и оставяме да се охлади напълно.
Втасалото тесто го премесваме с малко брашно и го разделяме на три части, една от които - по-голяма, след което разточваме кора от всяка. Най-отдолу в тавата поставяме голямата кора, като покриваме дъното и стените на съда. Върху нея поставяме плънка, отгоре втория лист, отново плънка и накрая третия. Завършваме, като с краищата на първата кора затваряме горния слой.
Намазваме с жълтък, правим дупки с вилица по цялата повърхност и печем 40 минути на 170° C до получаване на златиста коричка.

Интересно: Всички българи познават направата на тестени изделия, наподобяващи баницата. ВЛовешкия край широкоразпространен е лучникът, приготвян със стар или с перца от пресен лук, орехи и подправки. В Южна България на подобен принцип се правят зелниците с листа от различни диворастящи и градински треви: киселец, коприва, цвекло, лапад, праз и др.