
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
патладжан патладжан | 1 kg kg | |
моркови морков | 300 g g | |
сушени домати
сушен домат (с олиото) | 200 g g | |
чесън чесън | 1 - 2 скилидки скилидка | |
крем сирене крем сирене | 200 g g | |
пармезан пармезан | 100 g g | |
готварска сметана готварска сметана | 300 ml ml | |
моцарела моцарела | 200 g g | |
сирене
сирене (по избор) | 100 g g | |
босилек босилек | 2 стръка стрък | |
чери домати
чери домат (за декорация) | 3 - 4 бр. бр. | |
маслиново масло маслиново масло | ||
сол сол | ||
черен пипер черен пипер |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listЛятна лазаня от патладжан със сирена
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме патладжаните на тънки ивици и ги осоляваме за 30 min.
Задушаваме сушените домати в маслиново масло и чесън. По желание може да добавим люта чушка. Прибавяме сметаната и крем сиренето и готвим до получаване на кремообразен сос (3-4 min на слаб огън).
В тава слагаме слой от соса, слой патладжан, сол, пипер, маслиново масло, настъргани моркови и натрошеното сирене по избор. Поръсваме с пармезан и покриваме със соса.
Повтаряме още 2 пъти и завършваме с моцарелата.
Печем за 45 min на 180° С. Поднасяме с пресен босилек и разполовени чери домати.
Нестандартното в тази рецепта е, че заменяме класическите кори за лазаня с тънки резенчета патладжан.
Кралят на летните зеленчуци се среща в много разновидности – лилав, бял, шарен, а сезонът му започва около средата на лятото. Горчивината му, дължаща се на съдържащия се в него соланин, лесно може да бъде премахната с кратка солна баня.
Най-подходящи за тази рецепта са меки сирена като бри и камембер, синьото сирене е добра алтернатива, а скаморцата ще придаде интересен пушен вкус.