Верига от любими рецепти
Лятна лазаня от патладжан със сирена по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Добави чаша леко вино като нашето Бардолино Киарето Розе, Италия.

Съставки

патладжан патладжан1 kg kg
моркови морков300 g g
сушени домати сушен домат
(с олиото)
200 g g
чесън чесън1 - 2 скилидки скилидка
крем сирене крем сирене200 g g
пармезан пармезан100 g g
готварска сметана готварска сметана300 ml ml
моцарела моцарела200 g g
сирене сирене
(по избор)
100 g g
босилек босилек2 стръка стрък
чери домати чери домат
(за декорация)
3 - 4 бр. бр.
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер

Лятна лазаня от патладжан със сирена

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(5)

Начин на приготвяне

Нарязваме патладжаните на тънки ивици и ги осоляваме за 30 min. 
Задушаваме сушените домати в маслиново масло и чесън. По желание може да добавим люта чушка. Прибавяме сметаната и крем сиренето и готвим до получаване на кремообразен сос (3-4 min на слаб огън).
В тава слагаме слой от соса, слой патладжан, сол, пипер, маслиново масло, настъргани моркови и натрошеното сирене по избор. Поръсваме с пармезан и покриваме със соса.
Повтаряме още 2 пъти и завършваме с моцарелата.
Печем за 45 min на 180° С. Поднасяме с пресен босилек и разполовени чери домати.

 

Нестандартното в тази рецепта е, че заменяме класическите кори за лазаня с тънки резенчета патладжан. 
Кралят на летните зеленчуци се среща в много разновидности – лилав, бял, шарен, а сезонът му започва около средата на лятото. Горчивината му, дължаща се на съдържащия се в него соланин, лесно може да бъде премахната с кратка солна баня. 
Най-подходящи за тази рецепта са меки сирена като бри и камембер, синьото сирене е добра алтернатива, а скаморцата ще придаде интересен пушен вкус.