Верига от любими рецепти
Люто къри с пиле и нахут

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

лук лук1 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
моркови морков300 g g
смокини смокиня60 g g
нахут нахут480 g g
пилешко филе от гърди пилешко филе от гърди600 g g
слънчогледово олио слънчогледово олио3 с.л. с.л.
кимион кимион0,5 ч.л. ч.л.
люта паста „Хариса“ люта паста „Хариса“1 - 2 ч.л. ч.л.
зеленчуков бульон зеленчуков бульон400 ml ml
портокали портокал
(сока от него)
0,5 бр. бр.
кускус кускус125 g g
сол сол
магданоз магданоз0,5 връзка връзка

Люто къри с пиле и нахут

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

45 min
(18)

Начин на приготвяне

Обелваме лука и чесъна и нарязваме на ситно. Обелваме морковите и нарязваме на филийки. Нарязваме смокините на кубчета. Отцеждаме нахута, изплакваме го в гевгир и го отцеждаме. 

Измиваме филетата пилешки гърди, подсушаваме и ги нарязваме на кубчета. Пържим в 2 с.л. горещо олио, като ги обръщаме. Подправяме с кимион, сол и 1 чаена лъжичка паста Хариса, след което отстраняваме от котлона. 

Слагаме лука и чесъна в тигана с останалото олио и задушаваме до полупрозрачност. Добавяме морковите и смокините и пържим, като обръщаме. Добавяме пилешкото и нахута. Наливаме бульона и портокаловия сок и оставяме да къкри под капак в продължение на 15 – 20 min, като при необходимост добавяме още бульон.

Слагаме кускуса с 1 щипка сол в купа. Заливаме със 180 ml вряща вода, покриваме и оставяме да се накисне 7 – 10 min. Измиваме магданоза, подсушаваме и нарязваме листата. 

По желание подправяме кърито с още паста Хариса. Поръсваме с магданоз и сервираме с кускус