
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listМаринована свинска плешка с пюре от брюкселско зеле
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
В купа смесваме сока от портокала и лимона и настърганите им кори, 2 скилидки накълцан чесън, ½ връзка магданоз, сол и пипер. Оставяме плешката в маринатата за 12 h в хладилник.
Изваждаме на стайна температура 1 h преди печене. В тава слагаме месото, бульона, сол и черен пипер. Доливаме виното и печем на 180° С за 1 h, след това – още 2 h на 140° С.
В блендер слагаме свареното брюкселско зеле, масло, сметана, сол, пипер и пасираме до гладко пюре.
Почистваме фенела, режем на полумесеци и печем на хартия с малко олио за 10 min на 180° С.
В малка тенджера слагаме масло, ситно накълцани чесън и магданоз, бульона от готовото печено, избитата сметана с ½ лимон и оставяме да се редуцира до готовност.
Поднасяме, като отдолу слагаме пюрето, отгоре – нарязаната плешка и изпечения фенел. Поливаме със соса и поръсваме с магданоз.
В този сезон шансът ни да хапнем нещо зелено се свежда именно до зелето и всички негови „братовчеди“ – броколи, кейл и брюкселското зеле. Последното се бере през есента и началото на зимата и колкото по-младо и свежо зелено е, толкова по-наситен е вкусът му.