Верига от любими рецепти
Мариновани печурки и Хамон Серано

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

печурки печурка
(печурки)
750 g g
шунка Хамон Серано шунка Хамон Серано100 g g
червен лук червен лук2
чесън чесън3 - 4 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло8 с.л. с.л.
шери шери50 ml ml
балсамов оцет балсамов оцет1 - 2 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Мариновани печурки и Хамон Серано

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(7)

Начин на приготвяне

1. Почисти печурките, нарежи по-големите на половинки или на четвъртинки. Обели лука и го нарежи на фини резени. Обели чесъна и го нарежи на шайби. Запържи го кратко в 6 с.л. горещо олио в голям тиган, извади го и го остави настрана.

2. Изпържи гъбите от всички страни за около 15 min в горещото чесново олио, като овкусиш със солта и черния пипер. През последните 3 - 5 min на пърженето добави и резените лук. Загаси с 50 ml шери и една ч.л. оцет, подправи и изсипи всичко в купа.

3. Добави чесъна и останалото олио, разбъркай и остави да изстине. Покрий гъбите и ги остави за 1 - 2 h да се мариноват.

4. По желание овкуси печурките с още шери и оцет и сервирай с шунката. Подхождат си с бял хляб.

Съвет: Сервирай със силно испанско червено вино.