Верига от любими рецепти
Месник със свински джолан и горски гъби – по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

За тестото

брашно брашно
(бяло)
800 g g
прясно мляко прясно мляко100 ml ml
вода вода100 ml ml
яйца яйце3 бр. бр.
жълтъци жълтък1 бр. бр.
кисело мляко кисело мляко300 g g
суха мая суха мая40 g g
сол сол1 с.л. с.л.
захар захар1 с.л. с.л.
краве масло краве масло50 g g
олио олио20 ml ml

За плънката

свински джолан свински джолан1
печурки печурка
(горски)
250 g g
лук лук1 глави глава
чесън чесън1 глави глава
краве масло краве масло125 g g

Месник със свински джолан и горски гъби

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:00 h
(10)

Начин на приготвяне

За приготвянето на тестото пресяваме брашното и активираме маята с малко вода, сол и захар. Правим кладенче в брашното, добавяме трите яйца, прясното и киселото мляко и водата. В процеса на месене добавяме малко олио и ако е необходимо - още брашно. Готовото тесто намазваме с олио, покриваме плътно със стреч фолио и оставяме да втасва за около час в предварително загрята на 50° C фурна.
От втасалото тесто оформяме топчета за кръгла питка, нареждаме ги в намаслена кръгла тава и отново връщаме във фурната да втасват за кратко. Без да вадим питката, увеличаваме фурната на 180° C и печем за 35-40 min. Когато питката хване лека коричка, я намазваме с 50 g масло, разбито с един жълтък, и връщаме за доизпичане.
За плънката слагаме свинския джолан в тава с лука и чесъна, доливаме малко вода и печем под алуминиево фолио поне 2 часа в предварително загрята на 180° C
фурна. След това обезкостяваме и накъсваме месото и го слагаме заедно с гъбите, останалото масло и соса от печенето в йенска тенджера. Връщаме го във фурната до готовност на гъбите, за да се изпари излишната вода.
Щом изпечената питка се охлади, издълбаваме средния горен слой. В него изсипваме плънката и заливаме с малко от соса. Връщаме във фурната и печем още 10 min.

Интересно: Традиционният месник се е правел от запечени точени кори, поръсени с вода от варенето на свинска глава. Върху всяка кора се слагали и парчета месо. В Софийско това ястие сееподнасяло за Васильовден (Нова година).