Верига от любими рецепти
Месник със заешко

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Ястие с утвърдени корени в Балканската кухня, още известно като баница с месо. Най-често месникът се е приготвял със свинско, но тази интерпретация на класическата „бабина рецепта“ ще ти позволи да експериментирате с един от най-любимите ми протеини, заешкото. Рецептата може да бъде направена и с пилешко месо, просто замести заекът с цяло пиле.

Съставки

цял заек цял заек1 бр. бр.
моркови морков2 - 3 бр. бр.
лук лук2 глави глава
точени кори точени кори1 опаковки опаковка
краве масло краве масло70 g g
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
червен пипер червен пипер
(лют по желание)
2 с.л. с.л.
чубрица чубрица2 с.л. с.л.
дафинов лист дафинов лист1 бр. бр.
бахар бахар3 - 4 зърна зърно
пилешки бульон пилешки бульон1 l l
олио олио
сол сол
черен пипер черен пипер

Месник със заешко

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:00 h
(12)

Начин на приготвяне

Разфасоваме заека на 6 части, за да се сготви по-лесно: 2 бутчета, 2 предни крачета, гръдна част с ребра и опашна част. Това става най-лесно, като с остър нож се мине в меката тъкан между костите, където се съединяват ставите.

Режем на едро обелените лук и моркови. В тенджера задушаваме лука в малко олио и добавяме заешкото. Запържваме, докато хване златиста коричка, и добавяме червен пипер, който също запържваме за 1 min. Слагаме морковите, скилидките чесън (цели), подправките и доливаме бульон или вода. Оставяме под похлупак 2 h на умерен огън, като разбъркваме периодично и проверяваме да не изври течността. 

Готвим, докато месото лесно може да се отдели от костите. Овкусяваме със сол и пипер. Оставяме да изстине и обезкостяваме.

Намазваме дъното на кръгла тава с масло или свинска мас и поставяме 2 листа кори за баница, които също намазваме с малко мазнината. Тя е важна, защото заешкото месо е по-бедно на мазнини.

Поставяме от накъсаното заешко, намачканите зеленчуци и много малко от соса от печенето. Покриваме с 2 листа кори и повтаряме няколко пъти. Хубаво е да имаме поне 3-4 слоя кори, които да са наредени като за лазаня или баница. 

Накрая завършваме с 2 листа кори. Изрязваме излишните краища, които излизат извън тавата, за да придадем на месника кръгла форма.

Мажем отгоре с останалото масло и печем на 180° С за 45 min. Ако горният слой тръгне да прегаря, покриваме с алуминиево фолио.

Преди поднасяне оставяме да изстине за поне 30-40 min, за да не се разпадне при рязане. Поръсваме със самардала или чубрица.