Верига от любими рецепти
Мус от ябълки и дюли върху ванилова извара

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

дюли дюля500 g g
ябълки ябълка500 g g
лимони лимон
(сок и настъргана кора)
захар захар90 - 110 g g
ябълков сок ябълков сок250 ml ml
Калвадос Калвадос1 с.л. с.л.
стафиди стафида
(по желание )
40 g g
извара извара
( нискомаслена)
500 g g
сърцевина от ванилова пръчка сърцевина от ванилова пръчка пръчки пръчка
готварска сметана готварска сметана75 ml ml

Мус от ябълки и дюли върху ванилова извара

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(48)

Начин на приготвяне

1. Изстъргваме добре дюлите и след това ги обелваме заедно с ябълките, отстраняваме семките и ги нарязваме на кубчета.

2. Кипваме плодовете със сока и кората от лимона, 50 g захар и 200 ml ябълков сок и варим под капак 15 - 20 min, докато плодовете омекнат и започнат да се разпадат. Разбъркваме често и при нужда добавяме още сок. Намачкваме фино плодовете или ги пасираме. Овкусяваме муса с Калвадос и евентуално още малко захар, по желание добавяме стафиди и оставяме напълно да изстине.

3. Разбъркваме изварата с ваниловата сърцевина и 40 g захар. Разбиваме сметаната на гъст крем и я добавяме. Разпределяме я в купички и отгоре гарнираме с мус.