Верига от любими рецепти
Обредна погача от Копривщица по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Музеят на хляба и традиционните храни в Копривщица е уникално място, запазило духа и автентичните техники за приготвяне на хляб „като едно време“. Шеф Таньо Шишков се среща с Ангел Ангелов, който ще ни покаже изкуството на това как се прави квас и как се меси и украсява традиционна българска обредна погача.

Съставки

суха мая суха мая1 кубчета кубче
брашно брашно1 kg kg
прясно мляко прясно мляко300 ml ml
яйца яйце3 бр. бр.
кисело мляко кисело мляко5 - 6 с.л. с.л.
сол сол2 ч.л. ч.л.
захар захар2 с.л. с.л.
краве масло краве масло125 g g

Обредна погача от Копривщица

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(7)

Начин на приготвяне

В тавичка или дълбока купа изливаме хладкото прясно мляко и натрошаваме в него маята. Добавяме захарта и посипваме с малко брашно. Покриваме кваса и го оставяме да почине на топло.

В друг дълбок съд изсипваме брашното, разтопеното краве масло, 2 цели яйца и 1 белтък, на който запазваме жълтъка за намазване накрая. Добавяме киселото мляко и разбъркваме добре.

Сипваме кваса с активиралата се вече мая и объркваме всичко заедно, като при нужда добавяме още брашно, колкото поеме.

Започваме месенето с ръце. Когато омесим добре, оставяме в тавичка да втаса на топло.

През това време приготвяме орнаментите за украса на погачата. Изсипваме малко брашно и в средата правим кладенче, в което наливаме малко вода и сол. Започваме да бутаме брашното от страните към средата, докато се получи лепкава смес. От нея оформяме 10 - 12 топчета и няколко тънки дълги рулца.

Когато питката е втасала, притискаме леко в тавата, за да я оформим, и я намазваме с останалия 1 жълтък. Украсяваме я с орнаментите, като в средата слагаме топчетата, а отстрани - рулцата.

Печем на 180° С за 30 - 35 min, като след 10 min набождаме с дървено шишче, за излезе въздухът от нея.