Верига от любими рецепти
Оризов пудинг с кардамон и салата от манго и ягоди

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

кардамон кардамон2 шушулки шушулка
прясно мляко прясно мляко1 l l
захар захар30 g g
ориз ориз
(бисерен)
180 g g
желатин желатин2 листа лист
заквасена сметана заквасена сметана100 g g
манго манго
(узряло)
450 g g
ягоди ягода500 g g
лимонов сок лимонов сок1 - 2 с.л. с.л.
мед мед1 с.л. с.л.

Оризов пудинг с кардамон и салата от манго и ягоди

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(2)

Начин на приготвяне

Извади от шушулките семената кардамон и ги счукай на ситно в гаванка. Кипни ги с прясното мляко и захарта. Добави ориза и вари 5 min при непрекъснато бъркане. След това продължи 45 - 50 min да готвиш под капак на слаб огън. Разбърквай от време на време, докато оризът омекне и поеме почти изцяло течността. Свали ориза от огъня и го остави да изстива 15 min.

Размекни желатина в студена вода, разтопи го в топлия ориз и остави да изстине още ок. 30 min. Разбий сметаната на твърд крем, добави я към ориза и разбъркай.

Разсипи оризовия пудинг в 6 изплакнати със студена вода чаши или формички (по ок. 200 ml всяка). Остави на хладно за 3 - 4 часа или за през нощта.

Преди сервиране обели мангото и изрежи на фини резени месестата част от костилката. Почисти ягодите и ги нарежи на шайби. Разбъркай сока от лимон и меда, наръси плодовете и остави да починат малко.

Обърни оризовия пудинг в чинии и гарнирай със салатата.