Верига от любими рецепти
Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясно мляко прясно мляко300 ml ml
прясна мая прясна мая1 кубчета кубче
захар захар200 g g
брашно брашно600 g g
сол сол1 щипки щипка
краве масло краве масло
(размекнато)
150 g g
яйца яйца
(със стайна температура (средно големи или големи))
3

Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

15 min
(22)

Начин на приготвяне

1. Стопли 200 ml прясно мляко. Смеси го в малка купичка с останалото прясно мляко, така че да е със стайна температура. Натроши маята и я разтопи заедно с 1 с. л. захар с бъркане в млякото. Покрий купичката и остави млякото с маята да втасва 15 min.

2. В това време смеси в купа останалата захар, брашното, солта и нарязаното на парчета масло. Добави млякото с маята и яйцата и омеси гладко тесто. Покрий купата с чиста кухненска кърпа и остави тестото да втасва на топло място за ок. 1 h, докато обемът му приблизително се удвои.

3. Премеси кратко още веднъж тестото и го обработвай според рецептата.

Съвети и ноу хау:

1. Маята представлява едноклетъчна гъба, която при определени условия (между които топлина) разгражда захарта. Това предизвиква шупването и набухването на тестото - така нареченото „втасване“.

2. Тъй като маята умира при температури над 45° C, е важно течността, в която се разтопява, да е хладка. Ако по погрешка я загрееш повече, остави я да изстине малко преди да добавиш маята. Тъй като маята втасва най-добре при малко топлина, обработвай продукти като масло и яйца на стайна температура - те не трябва да охладят тестото. Накрая тестото втасва най-добре на топло, но не прекалено горещо място. Докато втасва, не трябва да е на течение, т.е. не го поставяй в близост до отворен прозорец, тъй като това може да ограничи процеса.

3. Ще видиш дали маята е активна още като я поставиш в топлото прясно мляко - то образува на повърхността си малко пяна и понякога видимо шупва още в купата. Така че млякото с маята и после тестото не трябва да се слагат да втасват в прекалено малки съдове, за да не прелеят.

4. Ако след изтичане на времето по рецепта тестото не е бухнало много, това може да се дължи на прекалено студените продукти или недостатъчно топлото място за втасване. В този случай остави тестото още известно време да втасва, докато достигне желания обем - повечето сладки теста с мая приблизително го удвояват по време на процеса.

5. Тестото по тази основна рецепта е маслено и меко, така че е оптимално за сладкиши, които се пекат във форма или тава. Тесто с мая за печива със своя форма, като плитки или гевречета например, подобно на тестото за хляб съдържа по-малко мазнина (и често също по-малко захар) - затова може чудесно да се меси и оформя, а след изпичане има подобна на хляб и не толкова бухнала структура.

6. Докато тестото за хляб трябва да се меси ръчно по-дълго време, за да се постигне желаната гладка структура, при тестото за сладкиши е достатъчно продуктите да се месят дотогава, докато се свържат хомогенно. Поради неговата влажна, леко леплива структура, това тесто най-добре се приготвя с приставката за тесто на миксера или в кухненски робот. Ако решиш да го омесиш на ръка, трябва да поръсиш работната повърхност обилно с брашно, а така ще се увеличи прекалено много количеството на брашното и сладкишът ще стане твърде сух.

Купи в Lidl

Пресни яйца XXLПресни яйца XXL
Пресни яйца XXL
20.05 - 26.05
10 + 2 БЕЗПЛАТНО
4,99лв.