Верига от любими рецепти
Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

прясно мляко прясно мляко300 ml ml
прясна мая прясна мая1 кубчета кубче
захар захар200 g g
брашно брашно600 g g
сол сол1 щипки щипка
краве масло краве масло
(размекнато)
150 g g
яйца яйце
(със стайна температура (средно големи или големи))
3

Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

15 min
(1)

Начин на приготвяне

1. Стопли 200 ml прясно мляко. Смеси го в малка купичка с останалото прясно мляко, така че да е със стайна температура. Натроши маята и я разтопи заедно с 1 с. л. захар с бъркане в млякото. Покрий купичката и остави млякото с маята да втасва 15 min.

2. В това време смеси в купа останалата захар, брашното, солта и нарязаното на парчета масло. Добави млякото с маята и яйцата и омеси гладко тесто. Покрий купата с чиста кухненска кърпа и остави тестото да втасва на топло място за ок. 1 h, докато обемът му приблизително се удвои.

3. Премеси кратко още веднъж тестото и го обработвай според рецептата.

Съвети и ноу хау:

1. Маята представлява едноклетъчна гъба, която при определени условия (между които топлина) разгражда захарта. Това предизвиква шупването и набухването на тестото - така нареченото „втасване“.

2. Тъй като маята умира при температури над 45° C, е важно течността, в която се разтопява, да е хладка. Ако по погрешка я загрееш повече, остави я да изстине малко преди да добавиш маята. Тъй като маята втасва най-добре при малко топлина, обработвай продукти като масло и яйца на стайна температура - те не трябва да охладят тестото. Накрая тестото втасва най-добре на топло, но не прекалено горещо място. Докато втасва, не трябва да е на течение, т.е. не го поставяй в близост до отворен прозорец, тъй като това може да ограничи процеса.

3. Ще видиш дали маята е активна още като я поставиш в топлото прясно мляко - то образува на повърхността си малко пяна и понякога видимо шупва още в купата. Така че млякото с маята и после тестото не трябва да се слагат да втасват в прекалено малки съдове, за да не прелеят.

4. Ако след изтичане на времето по рецепта тестото не е бухнало много, това може да се дължи на прекалено студените продукти или недостатъчно топлото място за втасване. В този случай остави тестото още известно време да втасва, докато достигне желания обем - повечето сладки теста с мая приблизително го удвояват по време на процеса.

5. Тестото по тази основна рецепта е маслено и меко, така че е оптимално за сладкиши, които се пекат във форма или тава. Тесто с мая за печива със своя форма, като плитки или гевречета например, подобно на тестото за хляб съдържа по-малко мазнина (и често също по-малко захар) - затова може чудесно да се меси и оформя, а след изпичане има подобна на хляб и не толкова бухнала структура.

6. Докато тестото за хляб трябва да се меси ръчно по-дълго време, за да се постигне желаната гладка структура, при тестото за сладкиши е достатъчно продуктите да се месят дотогава, докато се свържат хомогенно. Поради неговата влажна, леко леплива структура, това тесто най-добре се приготвя с приставката за тесто на миксера или в кухненски робот. Ако решиш да го омесиш на ръка, трябва да поръсиш работната повърхност обилно с брашно, а така ще се увеличи прекалено много количеството на брашното и сладкишът ще стане твърде сух.

Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши
15 min

Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши

Съставки

прясно мляко
300 ml
прясна мая
1 кубче
захар
200 g
брашно
600 g
сол
1 щипка
краве масло (размекнато)
150 g
яйце (със стайна температура (средно големи или големи))
3
Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши
15 min

Step 1

Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши

1. Стопли 200 ml прясно мляко. Смеси го в малка купичка с останалото прясно мляко, така че да е със стайна температура. Натроши маята и я разтопи заедно с 1 с. л. захар с бъркане в млякото. Покрий купичката и остави млякото с маята да втасва 15 min.

2. В това време смеси в купа останалата захар, брашното, солта и нарязаното на парчета масло. Добави млякото с маята и яйцата и омеси гладко тесто. Покрий купата с чиста кухненска кърпа и остави тестото да втасва на топло място за ок. 1 h, докато обемът му приблизително се удвои.

3. Премеси кратко още веднъж тестото и го обработвай според рецептата.

Съвети и ноу хау:

1. Маята представлява едноклетъчна гъба, която при определени условия (между които топлина) разгражда захарта. Това предизвиква шупването и набухването на тестото - така нареченото „втасване“.

2. Тъй като маята умира при температури над 45° C, е важно течността, в която се разтопява, да е хладка. Ако по погрешка я загрееш повече, остави я да изстине малко преди да добавиш маята. Тъй като маята втасва най-добре при малко топлина, обработвай продукти като масло и яйца на стайна температура - те не трябва да охладят тестото. Накрая тестото втасва най-добре на топло, но не прекалено горещо място. Докато втасва, не трябва да е на течение, т.е. не го поставяй в близост до отворен прозорец, тъй като това може да ограничи процеса.

3. Ще видиш дали маята е активна още като я поставиш в топлото прясно мляко - то образува на повърхността си малко пяна и понякога видимо шупва още в купата. Така че млякото с маята и после тестото не трябва да се слагат да втасват в прекалено малки съдове, за да не прелеят.

4. Ако след изтичане на времето по рецепта тестото не е бухнало много, това може да се дължи на прекалено студените продукти или недостатъчно топлото място за втасване. В този случай остави тестото още известно време да втасва, докато достигне желания обем - повечето сладки теста с мая приблизително го удвояват по време на процеса.

5. Тестото по тази основна рецепта е маслено и меко, така че е оптимално за сладкиши, които се пекат във форма или тава. Тесто с мая за печива със своя форма, като плитки или гевречета например, подобно на тестото за хляб съдържа по-малко мазнина (и често също по-малко захар) - затова може чудесно да се меси и оформя, а след изпичане има подобна на хляб и не толкова бухнала структура.

6. Докато тестото за хляб трябва да се меси ръчно по-дълго време, за да се постигне желаната гладка структура, при тестото за сладкиши е достатъчно продуктите да се месят дотогава, докато се свържат хомогенно. Поради неговата влажна, леко леплива структура, това тесто най-добре се приготвя с приставката за тесто на миксера или в кухненски робот. Ако решиш да го омесиш на ръка, трябва да поръсиш работната повърхност обилно с брашно, а така ще се увеличи прекалено много количеството на брашното и сладкишът ще стане твърде сух.

прясно мляко: 300 ml
прясна мая: 1 кубче
захар: 200 g
брашно: 600 g
сол: 1 щипка
краве масло (размекнато): 150 g
яйце (със стайна температура (средно големи или големи)): 3
Основна рецепта за тесто с мая за сладкиши

Feedback

How did you like cooking with us?

Още любими рецепти

Основна рецепта за парено тесто

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Основна рецепта за парено тесто
20 min
(2)
Основна рецепта за приготвяне на бисквитено тесто

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Основна рецепта за приготвяне на бисквитено тесто
15 min
(5)
Основна рецепта за тесто за щрудел

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Основна рецепта за тесто за щрудел
35 min
(1)
Продукти в продажба
Кокосово мляко с ориз и с плодове

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Кокосово мляко с ориз и с плодове
45 min
(5)
Сопапила (фритирани тестени хапки)

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Сопапила (фритирани тестени хапки)
40 min
(3)
Кокосова панакота

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Кокосова панакота
50 min
(6)
Шоколадови бонбони с кафе и уиски

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Шоколадови бонбони с кафе и уиски
1:15 h
(3)
Бели шоколадови сърца

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Бели шоколадови сърца
50 min
(2)
Хрупкаво мюсли със задушен ревен и кисело мляко

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Хрупкаво мюсли със задушен ревен и кисело мляко
40 min
(0)
Десерт от извара, праскови и карамел с хрупкави туиля

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Десерт от извара, праскови и карамел с хрупкави туиля
1:05 h
(0)
Малинови целувки с мента

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Малинови целувки с мента
2:00 h
(2)
Продукти в продажба
Мини американски палачинки на шишче

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Мини американски палачинки на шишче
35 min
(11)
Продукти в продажба
Торта с ягодов мус и пъпешова глазура

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Торта с ягодов мус и пъпешова глазура
1:20 h
(4)
Конфитюр от ревен със сушени смокини

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Конфитюр от ревен със сушени смокини
30 min
(0)
Вафли от мътеница със сос от лайм и карамел

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Вафли от мътеница със сос от лайм и карамел
35 min
(0)