Верига от любими рецепти
Основна рецепта за тесто за щрудел

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло85 - 95 g g
брашно брашно250 g g
сол сол1 щипки щипка
яйца яйца1
брашно брашно
(за обработка)
пудра захар пудра захар
(за поръсване)
хартия за печене хартия за печене

Основна рецепта за тесто за щрудел

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

35 min
(5)

Начин на приготвяне

1. Кипни вода в тенджера, разтопи в нея 25 g масло и остави да изстине малко.

2. Омеси гладко тесто от брашното, солта, яйцето, 20 g разтопено масло и ок. 75 ml студена вода. Оформи топка и я намажи от всички страни с останалото разтопено масло. Излей водата от тенджерата, подсуши я и захлупи с нея топката тесто. Остави го да почива ок. 30 min под нея.

3. В това време приготви пълнежа според рецептата, по която готвиш. Разтопи останалото масло.

4. Разстели на работния плот голяма, чиста кухненска кърпа и я наръси с брашно. Постави топката тесто, леко я притисни, докато стане плоска и разточи правоъгълник (ок. 40 x 50 cm) върху кухненската кърпа. След това придвижи ръцете си под тестото и продължи внимателно да го изтегляш по външната страна на дланите, докато кухненската кърпа започне да прозира. Работи много внимателно, за да не се скъса тестото.

5. Разпредели пълнежа по дългата страна на кората на ок. 2 cm от ръба, а по по-късата страна остави свободни по 3 - 4 cm. Прегъни кората по късите страни над пълнежа и след това я навий на руло по дългата страна с помощта на кухненската кърпа. Пак с помощта на кърпата сложи щрудела в покрита с хартия за печене тава, като мястото на свързване трябва да остане отдолу.

6. Намажи с четка тънко щрудела с разтопено масло и печи в предварително загрята фурна съгласно рецептата. От време на време отново намазвай с масло. След изваждането от фурната пак намажи щрудела с масло и го наръси обилно с пудрата захар. Остави го да изстине или го сервирай хладък.

Съвети и ноу хау:

1. Тестото за щрудел се разточва и изтегля до много тънка кора, за да стане толкова приятно хрупкав при печене. За да не се разкъса при тегленето, тестото трябва да е особено еластично - това се постига чрез престояването под гореща тенджера на стайна температура.

2. От помощ е разточването и изтеглянето на тестото да става върху пъстра кухненска кърпа - когато шарките започнат да се разпознават под кората, тя е почти достатъчно тънка. Изтеглянето по външната страна на дланите изисква търпение и малко практика - внимавай тестото да не се разкъса, защото в противен случай при печенето пълнежът ще излезе навън.

3. За да не се разтече пълнежът при печене по краищата, кората трябва да е прегъната там - затова остави достатъчно широка свободна ивица по краищата.

4. Намазването на щрудела с масло по време на печене също допринася да стане хрупкав и да не се разкъса кората.

5. Сладките щрудели са вкусни топли (например със сладолед) или студени (със сметана). Можеш да приготвиш също и солена плънка и по този начин ще превърнеш щрудела в основно ястие.

Купи в Lidl

Пресни яйца XXLПресни яйца XXL
Пресни яйца XXL
20.05 - 26.05
10 + 2 БЕЗПЛАТНО
4,99лв.