Верига от любими рецепти
Пълнен лук с телешка кайма

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

лук лук12 глави глава
телешка кайма телешка кайма500 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон250 ml ml
ориз ориз50 g g
олио олио2 с.л. с.л.
червен пипер червен пипер2 ч.л. ч.л.
пушен червен пипер пушен червен пипер1 ч.л. ч.л.
кимион кимион1 ч.л. ч.л.
черен пипер черен пипер0,5 ч.л. ч.л.
сол сол

За млечния сос

кисело мляко кисело мляко200 g g
маслиново масло маслиново масло1 с.л. с.л.
лимонов сок лимонов сок
сол сол

Пълнен лук с телешка кайма

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(48)

Начин на приготвяне

Обелваме лука и отрязваме краищата му. С малка лъжица внимателно издълбаваме сърцевината. Подреждаме издълбаните глави лук в тава. Наливаме на дъното ѝ малко вода, а всяка глава лук поръсваме с маслиново масло, сол и черен пипер. Покриваме тавата с алуминиево фолио. Печем около 35-40 min на 200° С.
През това време приготвяме плънката. Задушаваме 2-3 с.л. от издълбаната сърцевина на лука в мазнината. Прибавяме каймата и бъркаме, докато стане на трохи. Овкусяваме я с подправките, а след това добавяме ориза и бульона. Намаляваме котлона и готвим, докато оризът набъбне.
Пълним омекналите глави лук с готовата плънка. Връщаме ги във фурната за още 30 min на 180° С. 
Приготвяме соса, като смесваме киселото мляко, маслиновото масло и лимоновия сок. Разбъркваме добре и подправяме на вкус със сол. 
Поднасяме пълнените глави лук с млечния сос.