
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
лук лук | 12 глави глава | |
телешка кайма телешка кайма | 500 g g | |
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 250 ml ml | |
ориз ориз | 50 g g | |
олио олио | 2 с.л. с.л. | |
червен пипер червен пипер | 2 ч.л. ч.л. | |
пушен червен пипер пушен червен пипер | 1 ч.л. ч.л. | |
кимион кимион | 1 ч.л. ч.л. | |
черен пипер черен пипер | 0,5 ч.л. ч.л. | |
сол сол |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПълнен лук с телешка кайма
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Обелваме лука и отрязваме краищата му. С малка лъжица внимателно издълбаваме сърцевината. Подреждаме издълбаните глави лук в тава. Наливаме на дъното ѝ малко вода, а всяка глава лук поръсваме с маслиново масло, сол и черен пипер. Покриваме тавата с алуминиево фолио. Печем около 35-40 min на 200° С.
През това време приготвяме плънката. Задушаваме 2-3 с.л. от издълбаната сърцевина на лука в мазнината. Прибавяме каймата и бъркаме, докато стане на трохи. Овкусяваме я с подправките, а след това добавяме ориза и бульона. Намаляваме котлона и готвим, докато оризът набъбне.
Пълним омекналите глави лук с готовата плънка. Връщаме ги във фурната за още 30 min на 180° С.
Приготвяме соса, като смесваме киселото мляко, маслиновото масло и лимоновия сок. Разбъркваме добре и подправяме на вкус със сол.
Поднасяме пълнените глави лук с млечния сос.