Верига от любими рецепти
Пълнен патладжан

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

патладжан патладжан
(големи)
6
кайма кайма
("Стара планина")
500 g g
лук лук2 глави глава
моркови морков3 - 4
чесън чесън4 скилидки скилидка
риган риган1 с.л. с.л.
риган риган
(пресен за украса)
2 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло40 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Пълнен патладжан

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:15 h
(12)

Начин на приготвяне

Разрязваме всеки патладжан на две половини по дължина и издълбаваме средата. Посоляваме го обилно и оставяме за 30 минути, за да се отдели горчивият сок, след което го попиваме с кухненска хартия или го измиваме и подсушаваме.

През това време приготвяме плънката, като в силно загрятото маслиново масло задушаваме нарязания на ситно лук и настърганите моркови. Щом омекнат, добавяме накълцания чесън и каймата. Овкусяваме със сол и черен пипер и готвим, докато каймата стане тъмнокафява. Преди да отстраним плънката от котлона, добавяме ригана.Отцедения патладжан слагаме в предварително загрята на 200°С фурна за 20-30минути, докато омекне. След това го пълним с плънката и го връщаме да се запече за още 5-10минути.

Поднасяме изпечените патладжани, украсени с пресен риган.