
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
брашно брашно | 400 g g | ||
шарана шаран | 1 | ||
сода бикарбонат сода бикарбонат | 1 ч.л. ч.л. | ||
сол сол | 1 ч.л. ч.л. | ||
вода вода | 200 ml ml | ||
чесън чесън | 2 скилидки скилидка | ||
лук
лук (голяма) | 1 глави глава | ||
моркови морков | 2 | ||
зелени маслини
зелена маслина (без костилки) | 200 g g | ||
босилек босилек | 20 - 30 листа лист | ||
маслиново масло маслиново масло | 60 - 70 ml ml | ||
жълтъци жълтък | 1 | ||
краве масло краве масло | 20 g g | ||
морска сол морска сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
сусам
сусам (по желание) | 1 с.л. с.л. |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПълнен шаран с маслини, изпечен в тесто
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Смеси брашното, содата и 1 ч.л. сол и разбъркай добре. Добави около 30 - 40 mlмаслиново масло и 200 ml вода и замеси, докато стане меко тесто. Остави го в намазнена купа да втаса за около 20 min
2. В тенджера или дълбок тиган загрей 30 mlмаслиново масло и задуши ситно нарязаните лук и чесън, заедно с настърганите моркови. Овкуси със сол и черен пипер. Прибави зелените маслини, предварително нарязани на шайби, и задуши. След това прибави пресния босилек и овкуси със сол и черен пипер. Свали плънката от котлона и я остави да изстива
3. Овкуси шарана със сол и черен пипер отвън и отвътре. Напълни го с плънката
4. След като тестото втаса, го разточи и го постави в подходяща тава, като оставиш половината от тестото извън тавата. Постави рибата в тестото и я завий добре
5. Притисни краищата на тестото, за да го затвориш добре, и направи малки дупчици с вилица, за да излиза горещият въздух по време на печенето
6. Поръси с морска сол и печи час - час и половина (в зависимост от размера на шарана) в предварително загрята на 180°С фурна. Преди последните 10 - 15 min от печенето извади шарана и намажи тестото със смес от разбития жълтък и разтопеното масло.
По желание може да поръсиш и с малко сусам
*По желание маслините може да са натурални или с чушка, бадем или аншоа