Верига от любими рецепти
Пълнен шаран с орехи и сушени смокини

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

шарана шаран
(≈ 1,6 kg)
1
смокини смокиня
(сушени, накиснати в топла вода или ракия)
200 g g
орехи орех200 g g
печурки печурка
(печурки)
200 g g
ориз ориз300 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон900 ml ml
лук лук2
чесън чесън2
олио олио
сол сол
черен пипер черен пипер

Пълнен шаран с орехи и сушени смокини

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(71)

Начин на приготвяне

Почистваме шарана и го оставяме да се изкисне за около час в студена вода.

През това време нарязваме на ситно лука и чесъна и ги задушаваме заедно с нарязаните на кубчета печурки. Добавяме орехите и смокините, също нарязани на малки парчета. Овкусяваме със сол и пипер.

Сваляме плънката от огъня и я оставяме да почине.В същия тиган запържваме ориза, докато стане кристален. Добавяме му сол и пипер.

Пълним шарана, а останалата част от плънката смесваме с ориза (трябва да ни остане известно количество от нея). Зашиваме шарана или го затваряме с помощта на дървени шишчета.

В тава слагаме плънката с ориза, доливаме зеленчуков бульон, а най-отгоре поставяме шарана. Печем в предварително загрята на 180° С фурна между 60 и 75 min или докато шаранът стане златист и хрупкав.