
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
шарана
шаран (≈ 1,6 kg) | 1 | ||
смокини
смокиня (сушени, накиснати в топла вода или ракия) | 200 g g | ||
орехи орех | 200 g g | ||
печурки
печурка (печурки) | 200 g g | ||
ориз ориз | 300 g g | ||
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 900 ml ml | ||
лук лук | 2 | ||
чесън чесън | 2 | ||
олио олио | |||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Пълнен шаран с орехи и сушени смокини
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме шарана и го оставяме да се изкисне за около час в студена вода.
През това време нарязваме на ситно лука и чесъна и ги задушаваме заедно с нарязаните на кубчета печурки. Добавяме орехите и смокините, също нарязани на малки парчета. Овкусяваме със сол и пипер.
Сваляме плънката от огъня и я оставяме да почине.В същия тиган запържваме ориза, докато стане кристален. Добавяме му сол и пипер.
Пълним шарана, а останалата част от плънката смесваме с ориза (трябва да ни остане известно количество от нея). Зашиваме шарана или го затваряме с помощта на дървени шишчета.
В тава слагаме плънката с ориза, доливаме зеленчуков бульон, а най-отгоре поставяме шарана. Печем в предварително загрята на 180° С фурна между 60 и 75 min или докато шаранът стане златист и хрупкав.