Верига от любими рецепти
Пълнен шаран с орехи и сушени смокини

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

шарана шаран1 бр. бр.
смокини смокиня
(сушени, накиснати в топла вода или ракия)
200 g g
орехи орех200 g g
гъби гъби200 g g
ориз ориз300 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон900 ml ml
лук лук2 глави глава
чесън чесън2 скилидки скилидка
олио олио
краве масло краве масло125 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Пълнен шаран с орехи и сушени смокини

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(118)

Начин на приготвяне

Почистваме шарана и го оставяме да се изкисне за около час в студена вода.

През това време приготвяме плънката. Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в предварително загретия тиган с олио. Когато се задуши, слагаме и ориза. Прибавяме нарязаните гъби и бульона. Овкусяваме със сол, черен пипер и чесън. Добавяме нарязаните орехи и предварително накиснатите сушени смокини. И за финал слагаме и половината от маслото. Сваляме плънката от котлона и я оставяме да почине. 

С останалото масло намазваме шарана и го осоляваме. След това го пълним с плънката, като част от нея изсипваме в тавата около шарана и добавяме бульон. 

Печем в предварително загрята на 180° С фурна между 60 - 70 min или докато шаранът стане златист и хрупкав.