
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цяло пиле цяло пиле | 1 | ||
пилешки дробчета пилешки дробчета | 200 - 300 g g | ||
червен лук червен лук | 1 глави глава | ||
чесън чесън | 2 - 3 скилидки скилидка | ||
печурки
печурка (печурки) | 150 g g | ||
краве масло краве масло | 200 g g | ||
бяло вино бяло вино | 200 ml ml | ||
лук лук | 1 глави глава | ||
лешници
лешник (сурови) | 100 g g | ||
аспержи аспержи | 400 g g | ||
мащерка мащерка | 1 стръка стрък | ||
розмарин розмарин | 1 стръка стрък | ||
индийско орехче индийско орехче | щипки щипка | ||
маслиново масло маслиново масло | 50 ml ml | ||
лайм лайм | 1 | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПълнено пиле със сос от бяло вино и лешници
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме пилето и го овкусяваме отвътре и отвън със сол и черен пипер. Натриваме кожата с около 50 - 70 g масло и намазваме обилно с масло гърдите под кожата, като правим лек джоб.
В тиган загрявамемаслиново масло и задушаваме червения лук и чесъна, нарязани на кубчета. Прибавяме пилешките дробчета, предварително добре почистени, измити, отцедени и нарязани на ситно. След като се задушат, слагаме и гъбите, нарязани на полумесеци. Подправяме с индийско орехче, кората от лайма, сол и черен пипер. Готвим до пълното омекване на гъбите и отстраняваме от котлона.
Пълним пилето с готовата смес, зашиваме го и печем под фолио един час в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 30 - 45 min.
През това време почистваме аспержите и ги варим на пара за 10 - 15 min. Ако нямаме съд за готвене на пара, ги поставяме в гевгир над тенджера с вода на дъното. След като ги извадим, ги овкусяваме със сол, черен пипер и маслиново масло.
Когато извадим пилето, отделяме соса от печенето. Загряваме останалото краве масло и малкомаслиново масло и в тях задушаваме ситно нарязания бял лук. Когато омекне, добавяме виното и соса от пилето. Слагаме мащерката и розмарина и готвим до сгъстяване на течността. Ако има нужда, подправяме със сол и черен пипер. Лешниците нарязваме на едро и леко ги запичаме в сух тиган. На финала ги добавяме в соса и редуцираме още няколко минути.
Поднасяме пилето с плънката за гарнитура, задушените аспержи и поливаме със соса.