Верига от любими рецепти
Пълнено пиле със сос от бяло вино и лешници

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цeли пилета цяло пиле1
пилешки дробчета пилешки дробчета200 - 300 g g
червен лук червен лук1 глави глава
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
печурки печурка
(печурки)
150 g g
краве масло краве масло200 g g
бяло вино бяло вино200 ml ml
лук лук1 глави глава
лешници лешник
(сурови)
100 g g
аспержи аспержи400 g g
мащерка мащерка1 стръка стрък
розмарин розмарин1 стръка стрък
индийско орехче индийско орехче щипки щипка
маслиново масло маслиново масло50 ml ml
лайм лайм1
сол сол
черен пипер черен пипер

Пълнено пиле със сос от бяло вино и лешници

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:30 h
(11)

Начин на приготвяне

Почистваме пилето и го овкусяваме отвътре и отвън със сол и черен пипер. Натриваме кожата с около 50 - 70 g масло и намазваме обилно с масло гърдите под кожата, като правим лек джоб.

В тиган загрявамемаслиново масло и задушаваме червения лук и чесъна, нарязани на кубчета. Прибавяме пилешките дробчета, предварително добре почистени, измити, отцедени и нарязани на ситно. След като се задушат, слагаме и гъбите, нарязани на полумесеци. Подправяме с индийско орехче, кората от лайма, сол и черен пипер. Готвим до пълното омекване на гъбите и отстраняваме от котлона.

Пълним пилето с готовата смес, зашиваме го и печем под фолио един час в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 30 - 45 min.

През това време почистваме аспержите и ги варим на пара за 10 - 15 min. Ако нямаме съд за готвене на пара, ги поставяме в гевгир над тенджера с вода на дъното. След като ги извадим, ги овкусяваме със сол, черен пипер и маслиново масло.

Когато извадим пилето, отделяме соса от печенето. Загряваме останалото краве масло и малкомаслиново масло и в тях задушаваме ситно нарязания бял лук. Когато омекне, добавяме виното и соса от пилето. Слагаме мащерката и розмарина и готвим до сгъстяване на течността. Ако има нужда, подправяме със сол и черен пипер. Лешниците нарязваме на едро и леко ги запичаме в сух тиган. На финала ги добавяме в соса и редуцираме още няколко минути.

Поднасяме пилето с плънката за гарнитура, задушените аспержи и поливаме със соса.