Верига от любими рецепти
Пържено пиле по южняшки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

цeли пилета цяло пиле
(ок. 1,3 kg)
1
чесън чесън2 скилидки скилидка
слънчогледово олио слънчогледово олио6 с.л. с.л.
сол сол
табаско табаско
(по желание)
1 - 2 капки капка
лют червен пипер лют червен пипер2 ч.л. ч.л.
брашно брашно150 g g
олио олио
(за фритюрник)
2 l l

Пържено пиле по южняшки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:15 h
(5)

Начин на приготвяне

1. Измий пилето, подсуши го и го нарежи на 6 - 8 части. Обели чесъна, пресовай го и го разбъркай със слънчогледовото олио, солта и соса Табаско. Оваляй в сместа парчетата пиле от всички страни и ги остави покрити на хладно за най -малко 2 h.

2. Смеси брашното с червения пипер и с 1 - 2 ч.л. сол и изсипи сместа в плитка чиния. Остави парчетата пиле да се отцедят и ги оваляй в панировката, като леко притискаш. Остави на хладно.

3. Загрей олиото във фритюрник или в голяма тенджера, докато по дръжката на потопена в него дървена готварска лъжица започнат да се изкачват мехурчета. Пускай парчетата пиле на порции в горещото олио и пържи според размера им за 12 - 20 min, докато станат хрупкави. Остави ги върху кухненска хартия, за да попие мазнината.

Съвет: Пърженото пиле си подхожда със салата Цезар.