Верига от любими рецепти
Паеля с пилешко и чоризо

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

пилешки гърди пилешки гърди250 g g
чоризо чоризо100 g g
лук лук1 глави глава
чесън чесън1 скилидки скилидка
червени чушки червена чушка0,5
домати домат1 бр. бр.
ориз ориз
(за паеля)
200 g g
боб боб
(сварен)
50 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон500 - 600 ml ml
шафран шафран1 щипки щипка
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер
(пушен)
розмарин розмарин
маслиново масло маслиново масло
лимони лимон
(за украса)
2 резена резен

Паеля с пилешко и чоризо

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(38)

Начин на приготвяне

Взимаме 250 g пилешки гърди и ги режем на средно големи парчета. Предварително нарязваме 1 скилидка чесън и 1 глава лук на ситно, 1 домат и ½ червена чушка - на кубчета.
Кипваме 500 ml пилешки бульон и добавяме щипка шафран. Оставяме да изстине.
В широк и плитък тиган (ок. 23 cm радиус и 5 cm височина) слагаме 100 g чоризо и готвим, докато пусне мазнината си. Изваждаме го и в същата мазнина пържим парченцата пилешко до полуготовност. При нужда добавяме още маслиново масло. Овкусяваме със сол и пипер.
Избутваме пилешкото по краищата на съда и добавяме първо лука и чесъна, а след малко - зеленчуците, пушен червен пипер и сол. Готвим още 5 min. След това връщаме чоризото и разбъркваме добре за още 2 min.
Добавяме 200 g ориз за паеля или друг вид късозърнест ориз. Доливаме бульона и разбъркваме за последно.
Оставяме паелята да се готви за 15 min на силен огън без капак и без да я разбъркваме. Така долният слой на ориза ще се карамелизира. След това намаляваме котлона, добавяме свеж розмарин и 50 g сварен боб и покриваме с капак за още 5 min на слаб огън.
Поднасяме паелята с резенче лимон.