Верига от любими рецепти
Паста с печени гъби на фурна

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

паста паста
(на ленти (фетучини, лингуини, талиателе))
400 g g
босилек босилек1,5 стръка стрък
печурки печурка750 g g
пармезан пармезан60 g g
домати домат500 g g
маслиново масло маслиново масло75 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Паста с печени гъби на фурна

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(6)

Начин на приготвяне

1. Откъсваме листенцата на босилека от единия стрък и ги накълцваме на ситно. Разбъркваме ги с маслиновото масло, солта и черния пипер. Почистваме печурките. Оставяме 2 с. л. от босилековото маслиново масло настрана, а с остатъка намазваме с четка гъбите и ги подреждаме в тава. Запичаме ги в предварително загрята на 200°C фурна за 20 min, като след 10 min ги обръщаме и ако е необходимо, изливаме отделилата се течност.

2. Междувременно във вряща подсолена вода сваряваме пастата „ал денте“ според указанията върху опаковката. Правим малък кръстовиден разрез от долната страна на доматите, заливаме ги с вряла вода, отцеждаме ги, охлаждаме ги със студена вода и ги обелваме. Режем ги на две, отстраняваме семките и ги нарязваме на малки кубчета. Откъсваме останалите листенца босилек. Настъргваме пармезана.

3. Отцеждаме пастата, смесваме я с доматите и оставеното настрана босилеково маслиново масло. Сипваме в 4 чинии, отгоре разпределяме гъби и босилекови листенца и наръсваме пармезан. Сервираме веднага.