Верига от любими рецепти
Пататник с пръжки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

картофи картоф800 g g
яйца яйце2 бр. бр.
сирене сирене50 g g
сланина сланина200 g g
лук лук1 глави глава
джоджен джоджен
(сух)
2 щипки щипка
краве масло краве масло50 g g
олио олио30 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

Пататник с пръжки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(12)

Начин на приготвяне

Нарязваме лука и сланината на кубчета и ги запържваме в загрятото олио, след което ги отцеждаме през сито. 
Настъргваме суровите картофи на едро ренде и също ги отцеждаме. Към тях прибавяме лука и сланината, а пос­ле – разбитите яйца и настърганото сирене. Овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен. 
Сипваме олиото в тиган и го загряваме на умерена температура. Слагаме картофената смес и плътно я разпределяме по дъното на целия тиган. 
Щом хване коричка, обръщаме, като внимаваме да не се разкъса. Намазваме горната страна с масло и изпичаме до готовност. Слагаме равномерно маслото върху смес­та и задушаваме на бавен огън. Сервираме пататника в чиния, разрязан на порции.

 

Интересно: Пататникът е ястие, характерно за Родопите. През XIX в. картофите се разпространяват широко тук и на места изместват малкото житни култури, които могат да виреят високо в планината. Смята се, че името на ястието идва от думата, навлязла заедно със самите картофи у нас – испанската „patata“, която означава картоф.