Верига от любими рецепти
Патешко бутче с цветно зеле и сос от портокал

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

патешко бутче патешко бутче2 бр. бр.
олио олио500 ml ml
червено зеле червено зеле500 g g
захар захар30 g g
портокали портокал
(сок)
2
краве масло краве масло50 g g
сметана за готвене сметана за готвене50 ml ml
розмарин розмарин1 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Патешко бутче с цветно зеле и сос от портокал

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(0)

Начин на приготвяне

Отделяме от патицата бутчетата заедно с горната част откъм гърба. Посоляваме ги и ги поставяме в малка тавичка. Доливаме толкова олио, колкото почти да ги покрие. Добавяме стръкчето розмарин и печем два часа в предварително загрята на 70°С фурна. Можем да ги поставим по същият начин и в тенджера на котлон, който включваме на слаба степен. Така или иначе, олиото не бива да завира.Зелето нарязваме на едро, след което го задушаваме в 30 g предварително загрято масло. Малко преди да го свалим от огъня, го овкусяваме с 2 - 3 щипки захар и разбъркваме добре.

В малък касерол загряваме останалото масло, доливаме прясно изцедения сок от портокал и захарта. След като захарта се разтопи, добавяме сметаната и редуцираме до желаната степен на гъстота. Накрая подправяме със сол и черен пипер.

Поднасяме патешкото бутче върху канапе от задушеното зеле и поливаме със соса от портокал.