Верига от любими рецепти
Патешко бутче с поширани зеленчуци и сос с Бейлис и боровинки

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

патешко бутче патешко бутче2
зелени аспержи зелени аспержи100 g g
пащърнак пащърнак50 g g
целина целина30 g g
Бейлис Бейлис50 ml ml
боровинки боровинка
(пресни)
30 g g
краве масло краве масло50 g g
сметана за готвене сметана за готвене50 ml ml
захар захар20 g g
бял балсамов оцет бял балсамов оцет30 ml ml
олио олио50 ml ml
мащерка мащерка3 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Патешко бутче с поширани зеленчуци и сос с Бейлис и боровинки

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(2)

Начин на приготвяне

Овкусяваме бутчетата със сол, черен пипер, мащерка и олио и ги поставяме в тава. Препоръчително е да ги поставим с алуминиево фолио. Печем ги в предварително загрята на 180 - 200° С фурна за около 1,5 - 2 h.

Обелваме аспержите, пъщарнака, селърито и ги нарязваме на ленти по 2 - 3 cm. Поставяме в тенджера студена вода и слагаме на котлона да заври като към нея прибавяме захарта и бeлия балсамов оцет. Когато водата заври, слагаме зеленчуците в нея и ги държим до степен, в която омекнат от външната страна, но се запазят твърди и хрупкави във вътрешността.

В тиган загряваме маслото и прибавяме боровинките, бейлиса и сметаната. Оставяме соса да се сгъсти малко и го махаме от котлона.

Поднасяме бутчето, гарнирано с пошираните зеленчуци и поливаме с боровинковия сос.