Верига от любими рецепти
Патешко магре с праз

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

патешко филе патешко филе2 бр. бр.
праз лук праз лук1 стръка стрък
мед мед
(боров)
1 с.л. с.л.
лимонов сок лимонов сок2 с.л. с.л.
краве масло краве масло60 g g
захар захар2 с.л. с.л.
зеленчуков бульон зеленчуков бульон100 ml ml
мащерка мащерка2 стръка стрък
маслиново масло маслиново масло
сол сол
черен пипер черен пипер

Патешко магре с праз

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

30 min
(17)

Начин на приготвяне

Почистваме магретата. Правим плитки разрези от страната на мазнината, така че да се получат малки ромбове. Внимаваме да не навлизаме в месото, а да режем само повърхността. Овкусяваме със сол и пипер.
Разполовяваме праза по дължина (само широката бяла част) и овкусяваме със сол и пипер. В нагорещен тиган с малко маслиново масло готвим от отрязаната страна до златист цвят. Добавяме маслото и захарта. След 1 min. обръщаме и добавяме бульона. Оставяме на слаб огън да се конфитира, докато не изври цялата течност, като периодично поливаме горната страна.
В студен тиган поставяме патешкото с мазнината надолу и пускаме котлона на силна степен. Така мазнината ще се разтопи равномерно и ще стане хрупкава. Когато стане златиста, обръщаме и мажем с разбърканите мед и лимонов сок.
Поливаме с остатъка от сокa и допичаме във фурна на 180° С за 5 min., докато не стане лепкав глейзът.
При поднасяне е добре да не режем патешкото на повече от 3-4 парчета, защото ще изстине бързо и ще стане жилаво.

Купи в Lidl

Краве маслоКраве масло
Краве масло
15.04 - 21.04
НОВО!
3,89лв.